Ιράκ: Απετράπη νέα επίθεση με ντρόουν κατά αμερικανικής βάσης

Ιράκ: Απετράπη νέα επίθεση με ντρόουν κατά αμερικανικής βάσης

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν απέτρεψε επίθεση από τρία UAV

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν απέτρεψε επίθεση από τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε αμερικανική βάση στην πόλη Ερμπίλ, το διοικητικό κέντρο της αυτόνομης περιοχής στα βόρεια της χώρας.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, τα UAV που ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά καταρρίφθηκαν στις 05:05 τοπική ώρα (4.05 το πρωί ώρα Ελλάδος).

«Τρία ντρόουν φορτωμένα με εκρηκτικά που στόχευαν στη στρατιωτική βάση του διεθνούς συνασπισμού στο διεθνές αεροδρόμιο της Ερμπίλ καταρρίφθηκαν και καταστράφηκαν», γράφει η ειδησεογραφική πύλη Shafaq αναφερόμενη σε δήλωση της υπηρεσίας.

Η στρατιωτική βάση Χαρίρ, η οποία φιλοξενεί τμήματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο της Ερμπίλ. 

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης. Μια ομάδα που ονομάζεται Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα ιρακινών πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, έχει αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις.

Ενταση Ιράν-Ιράκ

Το βράδυ της Δευτέρας το Ιράν είχε εξαπολύσει πυραύλους κατά της Ερμπίλ και της Ιντλίμπ με τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον έξι τραυματίες. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, επλήγησαν οκτώ στόχοι σχετικά κοντά στο αμερικανικό προξενείο στην Ερμπίλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στο «αρχηγείο κατασκοπείας» του Ισραήλ στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Ιράκ ανακάλεσε την Τρίτη τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη για να συζητήσει την πρόσφατη ιρανική επίθεση στην πόλη Ερμπίλ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι δήλωσε ότι η Τεχεράνη σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το «νόμιμο και νόμιμο δικαίωμά της να αποτρέπει τις απειλές για την εθνική ασφάλεια».

«Αφού ο εχθρός υπολόγισε εσφαλμένα στοχεύοντας την Ισλαμική Δημοκρατία, το Ιράν ανταπέδωσε με την υψηλή του ικανότητα πληροφοριών σε μια ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του αρχηγείου των ενόχων», πρόσθεσε ο Καναάνι.

Το Ιράκ καταδίκασε την «επιθετικότητα» του Ιράν στην Ερμπίλ που οδήγησε σε απώλειες αμάχων σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ιράκ: Απετράπη νέα επίθεση με ντρόουν κατά αμερικανικής βάσης-1

Την Τρίτη το πρωί χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά της ιρανικής επιθετικότητας έξω από το επιτελείο του Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών στην Ερμπίλ, κρατώντας κουρδικές σημαίες και ζητώντας προστασία από τις επιθέσεις Ιρανών και φιλοϊρανών. 

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή