Ecofin: Στο επίκεντρο τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Ecofin: Στο επίκεντρο τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία

Ταυτόχρονα, η βελγική προεδρία θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες σχετικά με την οικονομία της Ε.Ε για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητοποίηση των ρωσικών «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη βάση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε (Ecofin) που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Θα είναι η πρώτη συζήτηση για το ζήτημα αυτό σε υπουργικό επίπεδο μετά τις σχετικές συνομιλίες που είχαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών (Coreper), την περασμένη εβδομάδα. Ο στόχος της βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να προωθηθεί γρήγορα η πρόταση αυτή, ώστε να υπάρξει μια σχετική συμφωνία έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, η πρόταση έχει στόχο να δημιουργήσει τη νομική βάση ταυτοποίησης και δήμευσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που ήδη αποφέρουν κέρδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ήδη Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν τη εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το Βέλγιο που κατέχει μεγάλο μέρος των περιουσιακών αυτών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας εξετάζει ήδη τρόπους παράκαμψης των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε θα συζητήσουν σήμερα και το «ταμείο Ουκρανίας» ένα «εργαλείο» που θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή της πολυετούς μακροοικονομικής βοήθειας της Ε.Ε προς το Κίεβο. Ήδη άλλωστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει σε μερική συμφωνία γι’ αυτό το νέο «εργαλείο», ενώ απομένει ο προσδιορισμός του οικονομικού μέρους στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2021-2027).

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin η βελγική προεδρία εξάλλου θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες σχετικά με την οικονομία της Ε.Ε για το πρώτο εξάμηνο του 2024 με βασικό στόχο την ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών φακέλων στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Eως τις 9 Φεβρουαρίου άλλωστε το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει τις σχετικές πολιτικές συμφωνίες, πριν από το τέλος δηλαδή του τρέχοντος νομοθετικού κύκλου. Η βελγική προεδρία έχει – για παράδειγμα – στόχο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα  με πληροφορίες.

Το σημερινό Ecofin αναμένεται επίσης να υιοθετήσει δύο κείμενα συμπερασμάτων σχετικά με την ετήσια έρευνα βιώσιμης ανάπτυξης και την παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών ως μέρος της δημοσιονομικής διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που θα εστιάσει στο θέμα της ανταγωνιστικότητας το 2024. Σύμφωνα με τον σχετικό «μηχανισμό επαγρύπνησης», τα κράτη μέλη αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι εγκρίνονται οι εις βάθος αναθεωρήσεις για 12 κράτη μέλη: Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε θα υιοθετήσουν το προσχέδιο των συστάσεων για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης, το οποίο περιλαμβάνει έναν περιορισμένο, συνολικό δημοσιονομικό προσανατολισμό, όπως συμφωνήθηκε στο χθεσινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (Eurogroup). Το Ecofin παράλληλα θα συζητήσει την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης (Next Generation EU Recovery Plan). Θα προβεί σε απολογισμό των οικονομικών και φορολογικών ζητημάτων, που είναι υπό διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητήσει την ευρωπαϊκή κοινή θέση στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20, στις 26-29 Φεβρουαρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT