Η «ασπίδα» της OpenAI ενόψει 50 κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων

Η «ασπίδα» της OpenAI ενόψει 50 κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρέχουσα χρονιά έχει χαρακτηριστεί από σειρά αναλυτών ως ένα εκλογικό annus horribilis, καθώς τα αποτελέσματα στις κάλπες διαθέτουν δυναμική που μπορεί να ανατρέψει το διεθνές σκηνικό άρδην.

Αλλοι βέβαια αρκούνται στην παράθεση δύο λέξεων: Επιστροφή Τραμπ. Δεν σπεύδουν όμως μόνον οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στις κάλπες. Το 2024 είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά έτη στην ιστορία — με κρίσιμες κάλπες σε 50 χώρες. Είναι επίσης ο πρώτος μεγάλος εκλογικός κύκλος κατά τον οποίο τα εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) θα είναι ευρέως διαθέσιμα σε εκστρατείες, κόμματα, κυβερνήσεις και ψηφοφόρους.

Η OpenAI, η εταιρεία που εκτοξεύθηκε στο τεχνολογικό σύμπαν με το ChatGPT -μετατρέποντας σε συλλογικό τμήμα τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης- γνωστοποίησε ότι αναπτύσσει νέες πολιτικές και εργαλεία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και λοιπών πιθανών προβλημάτων ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων εντός 2024.

Σε ανακοίνωση τη Δευτέρα, η OpenAI είπε ότι στρέφει το ενδιαφέρον της σε προγράμματα  επαλήθευσης των ειδήσεων και αυθεντικότητας των εικόνων για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Axios, η εταιρεία θα προσθέσει ψηφιακά διαπιστευτήρια που ορίζονται από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες κωδικοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση των εικόνων που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας το εργαλείο DALL-E 3.  

Η OpenAI πειραματίζεται με τον «ταξινομητή προέλευσης», ένα νέο εργαλείο που μπορεί να ανιχνεύσει εικόνες που έχουν δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης και τη χρήση του DALL-E.

Η προσδοκία της εταιρείας είναι να καταστήσει σύντομα αυτό το εργαλείο διαθέσιμο σε ομάδα δοκιμής, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ερευνητών και άλλων πλατφορμών.

Η OpenAI θα συνεχίσει να ενσωματώνει στο ChatGPT ρεπορτάζ σε πραγματικό χρόνο και σε παγκόσμιο επίπεδο, «συμπεριλαμβανομένων των πηγών και των links». Αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε μια πρώτη στο είδος της συμφωνία που ανακοινώθηκε με τον γερμανικό κολοσσό των μέσων ενημέρωσης Axel Springer πέρυσι.

Η συμφωνία αφορούσε σε περιλήψεις επιλεγμένου περιεχομένου ειδήσεων από τα ΜΜΕ της εταιρείας στους χρήστες του ChatGPT.

Στις ΗΠΑ, η OpenAI λέει ότι συνεργάζεται με την μη κερδοσκοπική οργάνωση National Association of Secretaries of State για να κατευθύνει τους χρήστες του ChatGPT στο CanIVote.org για έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Επειδή η GenAI είναι τόσο μία νέα τεχνολογία, η OpenAI εξακολουθεί να προσπαθεί να κατανοήσει πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα εργαλεία της στην πολιτική πειθώ. Ως εκ τούτου, για να αντισταθμιστεί πιθανές καταχρήσεις, δεν επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών για πολιτική εκστρατεία και λόμπι. Δεν επιτρέπει, επίσης, τη δημιουργία chatbots που προσποιούνται ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι, για παράδειγμα υποψήφιοι.  

Όπως οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, δεν επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εφαρμογές για την πλατφόρμα ChatGPT που αποτρέπουν τους ανθρώπους από τη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όλες αυτές οι αποφάσεις ενδέχεται να αλλάξουν με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, που καλπάζει με γοργούς ρυθμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το The Intercept, η OpenAI διέγραψε αθόρυβα την ρητή απαγόρευση στη χρήση της τεχνολογίας της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες αναζήτησης έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια στην ανάπτυξη κανόνων και εργαλείων για την καταπολέμηση των καταχρήσεων κατά τη διάρκεια των εκλογών, ωστόσο εξακολουθούν να αγωνίζονται να τις σταματήσουν λόγω του τεράστιου μεγέθους τους. Οι παραπάνω προσπάθειες έχουν δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για εταιρείες όπως η OpenAI.

Πηγή: Axios

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT