Η Βόρεια Κορέα εξήρε τους «συντροφικούς» δεσμούς με τη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα εξήρε τους «συντροφικούς» δεσμούς με τη Ρωσία

Ο Πούτιν θα υποδεχθεί αργότερα σήμερα Τρίτη την υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας μαζί με τον Λαβρόφο, ο οποίος επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ τον Οκτώβριο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξήρε τους συντροφικούς δεσμούς με τη Ρωσία την Τρίτη πριν από σπάνια συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να επισκεφθεί την απομονωμένη χώρα με το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Πούτιν έχει εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει σημαντικές παραδόσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία για να βοηθήσουν την πολεμική της προσπάθεια.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν επανειλημμένα απορρίψει την κριτική. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι θα αναπτύξει δεσμούς με όποιες χώρες θέλει και ότι η συνεργασία της με την Πιονγιάνγκ δεν παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι ξεκίνησε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, χαιρετίζοντας την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κιμ στην ανατολική Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Το γεγονός ότι τώρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συχνά συναντώνται και εμβαθύνουν τους συντροφικούς δεσμούς είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι φιλικές σχέσεις Κορέας – Ρωσίας, με μακρά ιστορία φιλίας και παράδοσης, προχωρούν ενεργητικά σύμφωνα με τα σχέδια των ηγετών», δήλωσε η Τσόε.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι θα συζητήσουν την ευρύτερη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι απειλές από την Ουάσιγκτον θα επιτύχουν λίγα. Ο Πούτιν θα υποδεχθεί αργότερα σήμερα την Τσόε, μαζί με τον Λαβρόφ – ο οποίος επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ τον Οκτώβριο.

Επίσκεψη Πούτιν;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κιμ πέρυσι, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και οι συνομιλίες της Τσόε στη Μόσχα αναμένεται να περιλαμβάνουν συζητήσεις για το πιθανό ταξίδι.

«Οσο για την επίσκεψη του Πούτιν, ναι, είναι στην ημερήσια διάταξη – υπάρχει τρέχουσα πρόσκληση και ο Πούτιν σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσει σε μια βολική στιγμή, με αμοιβαία συμφωνία των μερών, φυσικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει κάνει τα πάντα για να δημοσιοποιήσει την αναγέννηση της σχέσης της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δεσμών, με τη Βόρεια Κορέα, η οποία σχηματίστηκε το 1948 με την υποστήριξη της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Για τον Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι εγκλωβισμένη σε μία μάχη στην Ουκρανία με τη Δύση, για την ύπαρξή της, το φλερτ με τον Κιμ του επιτρέπει να προκαλέσει την Ουάσιγκτον και τους Ασιάτες συμμάχους της, και παράλληλα να εξασφαλίσει προμήθειες όπλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για τον Κιμ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την παραγωγή πυρηνικών όπλων για να αποτρέψει τις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία είναι σύμμαχος με προηγμένους πυραύλους και κάτοχος στρατιωτικής, διαστημικής και πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Συνοδεύοντας τον Κιμ σε περιοδεία σε έναν από τους χώρους εκτόξευσης της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Πιονγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολής κοσμοναύτη της Βόρειας Κορέας στο διάστημα.

Αφότου ανέλαβε πρόεδρος από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ μία φορά, τον Ιούλιο του 2000, για συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή