Ο Τιερί Μπρετόν ζητεί κοινό ταμείο 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Τιερί Μπρετόν ζητεί κοινό ταμείο 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου με πόρους της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Σημειώνεται ότι η ιδέα ενός νέου ταμείου ύψους 100 δισ. ευρώ για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα κατατέθηκε και σε συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας Renew του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στις 27 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική της.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) Τομά Γκομάρ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde, κάλεσε την Ευρώπη να αναπτύξει τη δική της στρατηγική ενόψει μιας πιθανής νίκης του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπές στις διατλαντικές σχέσεις. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκομάρ, το 2023, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από την επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία και την αναζωπύρωση του παλαιστινιακού ζητήματος το οποίο είχαν παραμερίσει». Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε στενότερη τη διατλαντική σχέση σε στρατιωτικό, οικονομικό, πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, αυξάνοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2025 ωστόσο, οι Ευρωπαίοι μπορεί να αναγκασθούν να διαχειριστούν μόνοι αυτές τις κρίσεις μέσα σε οικονομικές συνθήκες που θα έχουν επιδεινωθεί, επισημαίνει ο Γάλλος αναλυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή