Δικαστήριο Ε.Ε.: «Καθεστώς πρόσφυγα» σε γυναίκες που κινδυνεύουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας

Δικαστήριο Ε.Ε.: «Καθεστώς πρόσφυγα» σε γυναίκες που κινδυνεύουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας

Γυναίκες που διαφεύγουν από τις χώρες τους λόγω κινδύνου που προκύπτει από υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκες που διαφεύγουν από τις χώρες τους λόγω κινδύνου που προκύπτει από υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απεφάνθη το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΚ) ανέφερε ότι γυναίκες μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα σε περιπτώσεις όπου, στη χώρα καταγωγής τους, είναι εκτεθειμένες «λόγω του φύλου τους, σε σωματική ή ψυχική βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της ενδοοικογενειακής βίας».

Η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε μια διαζευγμένη Κούρδισσα από την Τουρκία. Η γυναίκα είπε ότι εξαναγκάστηκε από την οικογένειά της σε γάμο και ότι ο σύζυγός της την έδερνε και την απειλούσε.

Οπως ανέφερε, φοβόταν ότι ο σύζυγός της θα τη σκότωνε και έκανε αίτηση για να λάβει διεθνή προστασία στη Βουλγαρία. Το δικαστήριο της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στο ΔΕΚ.

Στην απόφαση, το ΔΕΚ διευκρινίζει ότι η βία κατά των γυναικών, με βάση το φύλο τους, συνιστά μια μορφή δίωξης και ότι βάσει αυτού του ορισμού αποτελούν επίσης μια κοινωνική ομάδα.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν οι αιτούντες για να λάβουν διεθνή προστασία όπως στην περίπτωση της Κούρδισσας, θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ή να τους χορηγείται επικουρική προστασία.

Επισημαίνεται πως κάθε άτομο που διώκεται για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων ή επειδή είναι μέλος συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας μπορεί να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας.

Από την άλλη, η επικουρική προστασία ισχύει για ανθρώπους που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες αλλά υφίστανται βάσιμοι λόγοι ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρή βλάβη αν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Το βουλγαρικό δικαστήριο πρέπει τώρα να αποφασίσει για την υπόθεση της Κούρδισσας, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή