Frontex: Υψηλό 8ετίας στις παράτυπες αφίξεις μεταναστών το 2023

Frontex: Υψηλό 8ετίας στις παράτυπες αφίξεις μεταναστών το 2023

Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων ανήλθε σε 380.000 το 2023, ενώ το 41% εξ αυτών πραγματοποιήθηκε μέσω της κεντρικής Μεσογείου. Περίπου το 20% αντιστοιχεί σε γυναίκες και ανήλικους

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 17% κατέγραψαν οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2023, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, ανακοίνωσε την Τρίτη o Frontex.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής, ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων ανήλθε σε 380.000 το 2023, ενώ το 41% εξ αυτών πραγματοποιήθηκε μέσω της κεντρικής Μεσογείου.

Τα ετήσια στοιχεία επιβεβαιώνουν «μια τάση σταθερής αύξησης, στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται επίσης πως μεγάλο μέρος των διελεύσεων πραγματοποιήθηκε μέσω Δυτικών Βαλκανίων (26%) και μέσω ανατολικής Μεσογείου (16%).

«Οι Σύροι αντιπροσώπευαν περισσότερες από 100.000 παράτυπες διελεύσεις το περασμένο έτος, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό από όλες τις εθνικότητες», ενώ ακολουθούν οι πολίτες της Γουινέας και του Αφγανιστάν, διευκρινίζει ο Frontex.

«Οι τρεις πρώτες εθνικότητες εκπροσωπούν πάνω από το ένα τρίτο όλων των αφίξεων», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Επισημαίνεται πως περίπου το 10% των παράτυπων αφίξεων πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες και σχεδόν το ίδιο ποσοστό από ανήλικους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή