Εύα Καϊλή: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της άρσης ασυλίας της

Εύα Καϊλή: Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της άρσης ασυλίας της

Η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο του 2022 από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να άρει την ασυλία της. Η ευρωβουλευτής άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή που κατέθεσε η Εύα Καϊλή κατά της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας της, η οποία είχε ζητηθεί στο πλαίσιο έρευνας με αντικείμεο τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας Λόρα Κοβέσι, είχε ζητήσει από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα να άρει την ασυλία της κ. Καϊλή. Το αίτημα είχε παραπεμφθεί από την Ολομέλεια στην επιτροπή νομικών υποθέσεων.

Στη συνέχεια, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άσκησε προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., ζητώντας να ακυρωθεί τόσο το αίτημα της Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως όσο και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι οι επίμαχες πράξεις δεν υπόκεινται σε προσφυγή.

«Το αίτημα άρσης της ασυλίας είναι προκαταρκτικό μέτρο, αναγκαίο προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών, όταν η ασυλία του ενδιαφερόμενου προσώπου συνιστά εμπόδιο», επισημαίνεται.

«Δεν συνεπάγεται, καθ’ εαυτό, την άρση της ασυλίας της Ε. Καϊλή και δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το Γενικό Δικαστήριο αποφαίνεται επίσης ότι στις προαναφερθείσες πράξεις δεν διατυπώνεται κάποια οριστική θέση ούτε της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς την έρευνα που έχει κινηθεί εις βάρος της Ε. Καϊλή, ούτε του κοινοβουλίου, ως προς τη νομική της κατάσταση.

Επιπλέον, οι πράξεις δεν παράγουν δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα ικανά να θίξουν τα συμφέροντά της, μεταβάλλοντας ουσιωδώς τη νομική της κατάσταση.

«Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του κοινοβουλίου, η κ. Καϊλή εξακολουθεί να απολαύει της προστασίας των προνομίων και των ασυλιών που απονέμονται από το δίκαιο της Ενωσης», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή έχει το δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, εντός δύο μηνών και δέκα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT