Κλωνοποιημένος πίθηκος επιβιώνει για πρώτη φορά έως την ενηλικίωση

Κλωνοποιημένος πίθηκος επιβιώνει για πρώτη φορά έως την ενηλικίωση

Στην επιτυχή κλωνοποίηση του πρώτου πιθήκου ρέζους, ενός είδους που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική έρευνα λόγω της «συγγένειας» που παρουσιάζει η φυσιολογία του με αυτήν του ανθρώπου, προχώρησαν ερευνητές στην Κίνα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιτυχή κλωνοποίηση του πρώτου πιθήκου ρέζους, ενός είδους που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική έρευνα λόγω της «συγγένειας» που παρουσιάζει η φυσιολογία του με αυτήν του ανθρώπου, προχώρησαν ερευνητές στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη μπορεί να επιτρέψει επιτάχυνση στις δοκιμές φαρμάκων.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature, ουσιαστικά έκαναν ότι είχε συμβεί και στην περίπτωση της Ντόλι, του πιο διάσημου κλωνοποιημένου ζώου, που δημιουργήθηκε το 1996. Υποστηρίζουν ότι ο πίθηκος παρέμεινε υγιής για περισσότερα από δύο χρόνια, γεγονός που καθιστά επιτυχημένη, όπως λένε, τη διαδικασία κλωνοποίησης.

«Ολοι έλαμπαν από ευτυχία για το αποτέλεσμα», δήλωσε στο NBC News o Δρ Φαλόνγκ Λου, από το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Επισημαίνεται πως παλαιότερες προσπάθειες κλωνοποίησης ενός πιθήκου ρέζους είτε δεν οδήγησαν σε αναπαραγωγή είτε οι απόγονοι πέθαναν λίγες ώρες αργότερα.

Κλωνοποιημένος πίθηκος επιβιώνει για πρώτη φορά έως την ενηλικίωση-1
Eικόνα από βίντεο to 2018 δείχνει τους κλωνοποιημένους πιθήκους Zhong Zhong και Hua Hua στη Σαγκάη (Qiang Sun and Mu-ming Poo/Chinese Academy of Sciences via AP)

Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες κλωνοποίησης στο παρελθόν, οφείλονταν σε λάθος «επαναπρογραμματισμό» του πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Μάλιστα, χρησιμοποίησαν 113 έμβρυα, 11 από τα οποία εμφυτεύτηκαν, οδηγώντας σε δύο εγκυμοσύνες και μία γέννηση. Ονόμασαν τον πίθηκο «ReTro», από την επιστημονική μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του.

Οι πίθηκοι ρέζους, πληθυσμοί των οποίων ζουν στο Αφγανιστάν, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Κίνα, χρησιμοποιούνται σε πειράματα για τη μελέτη των λοιμώξεων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανησυχία για την κλωνοποίηση 

Εκπρόσωπος της Βασιλικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων του Ηνωμένου Βασιλείου (RSPCA) εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη. Οπως ανέφερε, η οργάνωση πιστεύει ότι η ταλαιπωρία των ζώων αντισταθμίζει κάθε άμεσο όφελος για τους ανθρώπους.

«Υποθέτουμε ότι οι ασθενείς θα ωφεληθούν από αυτά τα πειράματα, ωστόσο, τυχόν εφαρμογές στην πραγματική ζωή απέχουν χρόνια και είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερα ζωικά “μοντέλα”», δήλωσε εκπρόσωπος της RSPCA.

«Η RSPCA ανησυχεί βαθύτατα για τον πολύ μεγάλο αριθμό ζώων που υφίστανται πόνο και αγωνία σε αυτά τα πειράματα και το πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι ευφυή και ευαίσθητα ζώα, όχι απλώς ερευνητικά εργαλεία», σημείωσε.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT