Λευκορωσία: Νέο στρατιωτικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Λευκορωσία: Νέο στρατιωτικό δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έχει σκοπό να αποτρέψει την επιθετικότητα από την Πολωνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο για πρώτη φορά προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων, θα παρουσιάσει η Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το Associated Press.

«Κοινοποιούμε ξεκάθαρα τις απόψεις της Λευκορωσίας σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο έδαφός μας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βίκτορ Κρένιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας.

«Ενα νέο κεφάλαιο εισήχθη, όπου ορίζουμε ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις προς τους συμμάχους μας», όπως σημείωσε ο Κρένιν.

Το δόγμα πρόκειται να παρουσιαστεί για έγκριση στην Πανλευκορωσική Λαϊκή Συνέλευση, αντιπροσωπευτικό όργανο που λειτουργεί παράλληλα με το Κοινοβούλιο της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, διατηρούσε τακτικά και πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος της Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία μετέφερε στη Ρωσία μετά την κατάρρευση.

Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα

Η Ρωσία έστειλε πέρυσι τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία παραμένουν στη χώρα, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των συγκεκριμένων όπλων, τα οποία προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και έχουν μικρή εμβέλεια και συγκριτικά χαμηλές αποδόσεις. Δεν έγινε αμέσως σαφές πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο δόγμα στα ρωσικά πυρηνικά.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας ως εφαλτήριο για να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις και τα όπλα της εκεί, αν και τα λευκορωσικά στρατεύματα δεν έχουν λάβει μέρος στον πόλεμο.

«Αποτροπή επιθετικότητας»

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλεξάντερ Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έχει σκοπό να αποτρέψει την επιθετικότητα από την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς, οι δηλώσεις των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Πολωνίας… μας ανάγκασαν να ενισχύσουμε» το στρατιωτικό δόγμα, ανέφερ ο Βόλφοβιτς.

Με πληροφορίες από AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή