Μπλίνκεν: Οι σκηνές από τη Γάζα είναι ανατριχιαστικές

Μπλίνκεν: Οι σκηνές από τη Γάζα είναι ανατριχιαστικές

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη για ένα παλαιστινιακό κράτος «που θα δίνει στους ανθρώπους ό,τι χρειάζονται και θα συνεργάζεται με το Ισραήλ, για να είναι αποτελεσματικό»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος σε επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός την Τετάρτη ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί στιγμή στην καριέρα του που θα υπήρχαν περισσότερες παγκόσμιες προκλήσεις, από τον πόλεμο στη Γάζα και την Ουκρανία έως τις εντάσεις για την Ταϊβάν.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι σχεδόν κανένα από τα προβλήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, απηχώντας τα σχόλια την Τρίτη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Γάζα «ανατριχιαστική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα παλαιστινιακό κράτος «που θα δίνει στους ανθρώπους ό,τι χρειάζονται και θα συνεργάζεται με το Ισραήλ, για να είναι αποτελεσματικό».

«Η ταλαιπωρία μού ραγίζει την καρδιά» είπε σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον άκουσε σχεδόν από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής ότι ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με το πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Γκουτέρες: Ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

Οι εμπόλεμες πλευρές στη Γάζα ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε επίσης από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την εφαρμογή άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Οι εμπόλεμες πλευρές «αγνοούν το διεθνές δίκαιο, ποδοπατούν τις Συμβάσεις της Γενεύης και παραβιάζουν ακόμη και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» κατήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος παρακολουθεί καθώς άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώνονται, σακατεύονται, βομβαρδίζονται, εκδιώκονται από τα σπίτια τους και στερούνται την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και μία διαδικασία που οδηγεί σε διαρκή ειρήνη για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους βασισμένη στη λύση των δύο κρατών» τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT