Εκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για την επίθεση του Ιράν στην Ερμπίλ

Εκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για την επίθεση του Ιράν στην Ερμπίλ

Τα ιρανικά πλήγματα έχουν προκαλέσει διπλωματική κρίση. Η Βαγδάτη κατέθεσε καταγγελία κατά της ιρανικής «επιθετικότητας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τεχεράνη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την επίθεση του Ιράν στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε την ημερομηνία της συνεδρίασης.

Ακύρωση συνάντησης του Μπαρζανί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούρ Μπαρζανί ακύρωσε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός στην Ελβετία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ερμπίλ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Το Ιράν έπληξε τη Δευτέρα με βαλλιστικούς πυραύλους την Ερμπίλ, ενώ ισχυρίστηκε πως η επίθεση στόχευσε «ισραηλινό αρχηγείο κατασκοπείας», κάτι το οποίο έχει διαψεύσει ο Μπαρζανί.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων Κούρδος επιχειρηματίας και το βρέφος του.

Διπλωματική κρίση

Τα ιρανικά πλήγματα έχουν προκαλέσει σπάνια διπλωματική κρίση. Η Βαγδάτη κατέθεσε καταγγελία κατά της ιρανικής «επιθετικότητας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη έχει αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ από τότε που οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν σε εισβολή υπό την ηγεσία τους το 2003, ιδιαίτερα μεταξύ των σιιτικών μουσουλμανικών φατριών, ενώ οι Κούρδοι ήταν παραδοσιακά πιο κοντά στη Δύση.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντανί, σιίτης, ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη φιλοϊρανικών φατριών, αλλά επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή