Δραματική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους άνδρες και γυναίκες

Δραματική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους άνδρες και γυναίκες

Οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται δραματικά μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 και 40 ετών

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, μετά τον καρκίνο του μαστού.

Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου βρίσκεται σε αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μεταξύ ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο καρκίνος του προστάτη είναι δεύτερος για τους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού δεύτερος για τις γυναίκες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τρίτος, συνολικά, και για τα δύο φύλα.

Μολονότι οι συνολικοί θάνατοι από καρκίνο συνεχίζουν να μειώνονται στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει για πρώτη φορά ότι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού έχουν γίνει οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο σε νεότερους ενήλικες.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο τελευταίο τεύχος του «A Cancer Journal for Clinicians».

Ο καρκίνος θεωρείτο ασθένεια ηλικιωμένων, αν και το ποσοστό των νέων περιστατικών που εντοπίστηκαν σε άτομα 65 ετών και άνω έχει μειωθεί από 61% το 1995 σε 58%.

Η μείωση, που αποδίδεται κυρίως στην ελάττωση των περιστατικών με καρκίνο του προστάτη και τους σχετιζόμενους με το κάπνισμα, σημειώθηκε παρότι το ποσοστό των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας αυξήθηκε από 13% σε 17% στον γενικό πληθυσμό.

Αντίθετα, οι νέες διαγνώσεις μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 50 έως 64 ετών έχουν αυξηθεί από το 1995, από 25% σε 30%.

Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου, καθώς και των παθήσεων του στόματος και του λαιμού, έχουν αυξηθεί. Στην έκθεση δεν υπάρχουν διαγνώσεις ανά ηλικία.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν αυτό που οι γιατροί του καρκίνου έχουν παρατηρήσει εδώ και χρόνια. «Εδώ και μερικές δεκαετίες, παρατηρούμε ότι οι ασθενείς που έρχονται στην κλινική μας φαίνονται να είναι ολοένα και νεότεροι», δήλωσε η δρ Κίμι Ντζι, διευθύντρια του Young Onset Colectal Cancer Center στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστώνη. «Αυτό που μας δείχνει αυτή η έκθεση είναι ότι αυτές οι τάσεις είναι πραγματικές».

Ο δρ Γουίλιαμ Νταχούτ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, είπε ότι οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα σε νεότερους;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί ο καρκίνος, ειδικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου, γίνεται πιο συχνός στους νεότερους ηλικιακά. Κάποιοι υποθέτουν ότι η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, η καθιστική συμπεριφορά και η ανθυγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

«Αλλά ειλικρινά, οι ασθενείς που βλέπουμε στην κλινική συχνά δεν ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ», δήλωσε η δρ Ντζι. «Πολλοί από αυτούς είναι αθλητές και μαραθωνοδρόμοι. Εννοώ, σούπερ υγιείς άνθρωποι».

Η ίδια υποψιάζεται ότι κάτι στο περιβάλλον μπορεί να βρίσκεται πίσω από την αύξηση. «Αυτό που υποπτευόμαστε ότι μπορεί να συμβαίνει είναι ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων ευθύνεται για αυτό. Πιθανότατα αλλάζει τα μικροβιώματα ή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οδηγώντας μας να γίνουμε πιο ευαίσθητοι σε αυτούς τους καρκίνους σε νεότερη ηλικία», πρόσθεσε.

Πώς να προστατευτείτε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο προληπτικός έλεγχος κολονοσκόπησης συνιστάται γενικά από την ηλικία των 45 ετών. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο νωρίτερα.

Ενα άτομο του οποίου ο γονέας διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 50 ετών, για παράδειγμα, θα πρέπει να ξεκινήσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών.

Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο περίπου των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν κάποιου είδους οικογενειακό ιστορικό ή προδιάθεση για τον καρκίνο.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η ελαχιστοποίηση του κόκκινου κρέατος στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Τα σημάδια που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα πρόβλημα, περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, κοιλιακό άλγος, ακούσια απώλεια βάρους και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

«Αν επιδεινώνεται, αν δεν υποχωρεί, τότε είναι που κάποιος πρέπει πραγματικά να αρχίσει να προσέχει και να μιλήσει με τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για το τι συμβαίνει», είπε η δρ Ντζι.

NBC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή