Κόσοβο: Συγκέντρωση υπογραφών για την καθαίρεση Αλβανών δημάρχων

Κόσοβο: Συγκέντρωση υπογραφών για την καθαίρεση Αλβανών δημάρχων

Για να κινηθεί η διαδικασία αλλαγής των δημάρχων απαιτείται να υπογράψει το 20% των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συλλογή υπογραφών ξεκίνησε στο βόρειο Κόσοβο, για την απομάκρυνση των Αλβανών δημάρχων που εξελέγησαν στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ τον Απρίλιο του 2023, στις δημοτικές εκλογές που μποϊκόταραν οι Σέρβοι ψηφοφόροι.

Στις εκλογές το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε γύρω στο 3% και ως εκ τούτου οι Σέρβοι τις θεωρούν άκυρες. Στις πόλεις όπου αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης προσέρχονται πολίτες και υπογράφουν το σχετικό αίτημα.

Για να κινηθεί η διαδικασία αλλαγής των δημάρχων απαιτείται να υπογράψει το 20% των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εφόσον συμβεί αυτό και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Κοσόβου επικυρώσει τη γνησιότητα των υπογραφών, προκηρύσσεται δημοψήφισμα για την καθαίρεση των δημάρχων.

Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Εάν υπερψηφιστεί η καθαίρεση των δημάρχων, η Εφορευτική Επιτροπή θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα την πρόεδρο της Δημοκρατίας Βιόσα Οσμάνι η οποία σε διάστημα 45 ημερών υποχρεούται να προκηρύξει νέες δημοτικές εκλογές στους τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου.

Επισημαίνεται πως η επανάληψη των δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο, με τη συμμετοχή και του σερβικού πληθυσμού, αποτελεί αίτημα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή