Ερυθρά Θάλασσα: Η Δανία στον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: Η Δανία στον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Στον συνασπισμό συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να συμμετάσχει στον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που ισχυρίζονται ότι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο βομβάρδισαν πρόσφατα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις οι οποίες οδήγησαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση του στόλου τους από την Ερυθρά Θάλασσα. Στον συνασπισμό συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία. 

«Απαντήσαμε στην επιθυμία η Δανία να αποτελέσει τμήμα αυτού του συνασπισμού», δήλωσε ο Δανός υπουργός Αμυνας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, στους δημοσιογράφους. Η Κοπεγχάγη, που είχε ήδη ανακοινώσει την αποστολή μιας φρεγάτας, θα συμβάλει στον συνασπισμό με έναν αξιωματικό του γενικού επιτελείου που θα συμμετάσχει στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

«Δεν πρόκειται για μια ψευδοστρατιωτική εργασία. Είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία η Δανία δηλώνει πως θα αναλάβει επίσης την πολιτική ευθύνη να θέσει τέρμα σε αυτό που συμβαίνει», επέμεινε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι η Δανία αποτελεί τη βάση του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο που σταμάτησε προσωρινά να διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή