Μεξικό και Χιλή προσέφυγαν στο ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα στη Γάζα

Μεξικό και Χιλή προσέφυγαν στο ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα στη Γάζα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το κατάλληλο όργανο για να αποδώσει πιθανές ποινικές ευθύνες για πράξεις «είτε της κατοχικής δύναμης είτε των κατεχομένων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μεξικό και η Χιλή εξέφρασαν την «αυξανόμενη ανησυχία» τους για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολλούς μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσφεύγοντας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) από το οποίο ζητούν να γνωμοδοτήσει αν διαπράχθηκαν εγκλήματα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού αναφέρει ότι το ΔΠΔ είναι το κατάλληλο όργανο για να αποδώσει πιθανές ποινικές ευθύνες για πράξεις «είτε της κατοχικής δύναμης είτε των κατεχομένων». Η ανακοίνωση επικαλείται επίσης «πολλές αναφορές των Ηνωμένων Εθνών που περιγράφουν λεπτομερώς πολλά επεισόδια τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».

Το Μεξικό πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά την εκδίκαση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από το Δικαστήριο να διατάξει τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Μεξικό «πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες […] είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών που συνυπάρχουν εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή