Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ποιες απειλές αντιμετωπίζουμε

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ποιες απειλές αντιμετωπίζουμε

Στην τρέχουσα δεκαετία, οι 5 από τους 10 παγκόσμιους κινδύνους αφορούν την κλιματική κρίση

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Μ. Ζήση

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), την τρέχουσα διετία ο κορυφαίος κίνδυνος της ανθρωπότητας (ενόψει και των εκλογών που διεξάγονται φέτος στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι η παραπληροφόρηση, με την κακή χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) μεγάλης κλίμακας, που έχουν ήδη προκαλέσει έκρηξη σε παραποιημένες πληροφορίες. Στην τρέχουσα δεκαετία, οι 5 από τους 10 παγκόσμιους κινδύνους αφορούν την κλιματική κρίση (ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλαγές στα γήινα συστήματα, απώλεια βιοποικιλότητας με κατάρρευση των οικοσυστημάτων, ελλείψεις φυσικών πόρων, μόλυνση του περιβάλλοντος), ενώ εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο αποτελούν τα θέματα εφαρμογών τεχνολογίας.

Δυναμική αύξηση των φωτοβολταϊκών

Με βάση στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο προστέθηκαν 510 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – κυρίως φωτοβολταϊκά (413 GW), τα οποία ισοδυναμούν με το άθροισμα δυναμικότητας ηλεκτρισμού της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας!

Βαδίζουμε σε ιστορική τροχιά αύξησης της δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών κάθε έτος, ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος των 11.000 GW που έχει τεθεί για το 2030 χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλές ενέργειες. Η πλειονότητα των προσθηκών δυναμικότητας φωτοβολταϊκών, με βάση στοιχεία του Bloomberg, αφορά κυρίως την Κίνα (50% των προσθηκών το 2023), την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ποιες απειλές αντιμετωπίζουμε-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή