Οι περιζήτητοι σελέμπριτι του Νταβός

Οι περιζήτητοι σελέμπριτι του Νταβός

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν «περιορίζεται» μόνον σε πολιτικούς και επιχειρηματίες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, πολιτικοί και επιχειρηματίες από ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν να συζητούν στο αλπικό χειμερινό θέρετρο του Νταβός στην ανατολική Ελβετία περί κινδύνων (γεωπολιτικών, οικονομικών, τεχνολογικών, εθνικών αλλά και παγκόσμιων συνάμα), αναζητώντας λύσεις και προοπτικές. Oσο φλέγοντα και αν είναι τα θέματα στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αυτά δεν δικαιολογούν, από μόνα τους, τη συγκέντρωση τόσο πολλών και ποικίλων επιφανών στο ίδιο μέρος την ίδια χρονική στιγμή.

Εάν εξαιρέσει κανείς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ξεχωρίζει ως μια από τις πιο λαμπερές, πολυπληθείς, διαχρονικές (η πρώτη συνάντηση ήταν το 1971) αλλά και πολυσυλλεκτικές συνάμα διεθνείς συναθροίσεις επιφανών. Το γεγονός αυτό είναι εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ένα Φόρουμ το οποίο ξεκίνησε ως το προσωπικό όραμα όχι ενός υπερεθνικού οργανισμού αλλά ενός ιδιώτη Γερμανού οικονομολόγου ονόματι Κλάους Σβαμπ.  

Η αφρόκρεμα της διεθνούς ελίτ μεταβαίνει, βέβαια, στο Νταβός όχι μόνο για να παρακολουθήσει διά ζώσης όσα συζητούνται κάθε χρόνο στα επίσημα πάνελ, αλλά και (ή μήπως κυρίως;) για όλες εκείνες τις συζητήσεις και τις επαφές που λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο των επισήμων συνομιλιών.    

Οι περιζήτητοι σελέμπριτι του Νταβός-1
Ο Σαμ Αλτμαν της OpenAI. (AP Photo/Markus Schreiber)

Και πάλι ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: «Πώς θα καταφέρεις να κάνεις δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, προέδρους και πρωθυπουργούς να πάρουν μια εβδομάδα off από το πολυάσχολο πρόγραμμά τους (σ.σ. το φετινό Φόρουμ ήταν από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου), για να ανέβουν σε ένα βουνό των ελβετικών Αλπεων μέσα στο καταχείμωνο;». Δεν είναι μόνον οι συζητήσεις, τα θέματα και οι ομιλητές που λειτουργούν ως «κράχτες», είναι και οι πολλές διασημότητες που δίνουν το «παρών» κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γράφει η Ζόγια Σεφτάλοβιτς στο Politico. Η αρθρογράφος υπογραμμίζει πόσο δελεαστική μπορεί να είναι για πολλούς από τους παρευρισκόμενους η προοπτική μιας τέτοιας «τυχαίας» συνάντησης με κάποια «περιζήτητη» διασημότητα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια του πραγματοποιούνται όχι μόνο σοβαρές ομιλίες αλλά και πιο χαλαρά… πάρτι.

Ο 38χρονος γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης Σαμ Αλτμαν (που βρέθηκε πέρυσι να πρωταγωνιστεί στη διεθνή ειδησεογραφία λόγω ChatGPT αλλά και με φόντο τις ανατροπές στη διοίκηση του ερευνητικού οργανισμού OpenAI), ο 48χρονος Αμερικανός ποπ σταρ will.i.am (που έγινε διάσημος διεθνώς ως μέλος του μουσικού συγκροτήματος Black Eyed Peas), ο 72χρονος Βρετανός τραγουδιστής Sting, ο Δανός ηθοποιός Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου (πρόκειται για τον «Τζέιμι Λάνιστερ» της υπερεπιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones) καθώς και η 61χρονη οσκαρική ηθοποιός Μισέλ Γιο «λάμπρυναν» με την παρουσία τους το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Βρέθηκαν δίπλα σε επιχειρηματίες (τον Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan, τον Ρέι Ντάλιο της Bridgewater κ.ά.) και γαλαζοαίματους (τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου κ.ά.).      

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή