UNICEF: 20.000 μωρά γεννήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο στη Γάζα

UNICEF: 20.000 μωρά γεννήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο στη Γάζα

«Κάθε δέκα λεπτά γεννιέται ένα μωρό εν μέσω αυτής της φοβερής σύγκρουσης», ανέφερε η εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, Τες Ινγκραμ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 20.000 μωρά γεννήθηκαν στη Γάζα το τελευταίο τρίμηνο, μετά την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η UNICEF.

«Κάθε δέκα λεπτά γεννιέται ένα μωρό εν μέσω αυτής της φοβερής σύγκρουσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη η εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, Τες Ινγκραμ.

Μετά την επίσκεψή της στη Γάζα, η Ινγκραμ περιέγραψε πολλά περιστατικά που μαρτυρούν την εφιαλτική κατάσταση για τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους. Μια νοσηλεύτρια, η Ουέμπντα, της είπε ότι έκανε κατεπείγουσα καισαρική τομή σε έξι γυναίκες που σκοτώθηκαν τις περασμένες οκτώ εβδομάδες. Οσο για τις αποβολές, είπε ότι «έχει χαθεί ο λογαριασμός».

«Το να γίνεσαι μητέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση», συνόψισε η Τες Iνκραμ. Ζήτησε να αναληφθεί αμέσως δράση από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που «η ανθρωπότητα δεν μπορεί να τη θεωρεί φυσιολογική». Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ίδια είχε πρόσβαση μόνο στη νότια Λωρίδα της Γάζας και ότι στον Βορρά η κατάσταση είναι «απείρως χειρότερη».

«Το να βλέπουμε τα νεογέννητα να υποφέρουν, ενώ ορισμένες μητέρες αιμορραγούν μέχρι θανάτου, θα έπρεπε να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε. Το να ξέρουμε ότι δύο μικρά παιδιά που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη θα έπρεπε επίσης να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε», τόνισε.

Πρόσθεσε δε πως είναι αδύνατον να υπολογιστεί η παιδική θνησιμότητα στη Γάζα, ωστόσο, «μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα παιδιά πεθαίνουν τόσο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά».

«Οι μητέρες και τα νεογέννητα χρειάζονται μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή