Λίβανος: 200 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

Λίβανος: 200 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 25 άμαχοι, εκ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι και δύο διασώστες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 200 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, μεταξύ αυτών 146 μαχητές της Χεζμπολάχ, τρεις και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επειτα από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Η ισλαμική οργάνωση ανακοίνωσε τον θάνατο δύο μαχητών τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να ανέλθει σε 200, επισημαίνει το AFP.

Η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε βάσει ανακοινώσεων της Χεζμπολάχ και παλαιστινιακών οργανώσεων, καθώς επίσης και βάσει στοιχείων από επίσημες πηγές. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 25 άμαχοι, εκ των οποίων 3 δημοσιογράφοι, όπως και δύο διασώστες, ένας στρατιώτης του λιβανικού στρατού και 20 μαχητές, οι μισοί των εκ οποίων ανήκουν στη Χαμάς και οι άλλοι μισοί στην οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Επισημαίνεται πως ο απολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει το νούμερο δύο της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, που σκοτώθηκε μαζί με άλλους 6 αξιωματούχους και στελέχη της οργάνωσης σε μια αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στο Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπυργίου της Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Χεζμπολάχ έχει επίσης ανακοινώσει τον θάνατο 16 μαχητών στη Συρία, τους οποίους σκότωσε το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο 9 στρατιωτών και έξι αμάχων.

Η Χεζμπολάχ λέει πως στοχοθετεί θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, για να στηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα. Το Ισραήλ απαντάει βομβαρδίζοντας «υποδομές» της οργάνωσης και μαχητές στα σύνορα.

Στην τελευταία κατά σειρά έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει πως η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είχε ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περισσότεροι από 83.000 άνθρωποι στον Λίβανο, ιδίως από την περιοχή των συνόρων.

Κάτοικοι και φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές που έχουν προκληθεί σε κατοικίες, δάση και γεωργικές καλλιέργειες, έπειτα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κυρίως στα παραμεθόρια χωριά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT