Ρεπουμπλικανοί: Εμειναν μόνοι Τραμπ – Χέιλι

Ρεπουμπλικανοί: Εμειναν μόνοι Τραμπ – Χέιλι

Εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Ντε Σάντις

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου ανακοίνωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις.

Παρότι ο Ντε Σάντις είχε αποφύγει την ταπείνωση στις προκριματικές της Αϊόβα, στις οποίες ήλθε δεύτερος πίσω από τον Τραμπ, βρισκόταν αντιμέτωπος με προαναγγελθέν ναυάγιο, έχοντας εξαντλήσει το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών του κεφαλαίων.

Ο Ντε Σάντις έσπευσε να προσφέρει, χωρίς εμφανή ενθουσιασμό, τη στήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ. Αναφερόμενος στη Νίκι Χέιλι, ο κυβερνήτης της Φλόριντα τη χαρακτήρισε μέλος «της παλιάς ρεπουμπλικανικής φρουράς», ευνοϊκά διακείμενη στους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις σημερινές προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ, ο Ντε Σάντις εξασφάλιζε μόλις 7% των ψήφων.

Στο βίντεο-ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης χρησιμοποίησε απόφθεγμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Η επιτυχία δεν είναι μόνιμη, η αποτυχία δεν είναι θανάσιμη, το μόνο που μετράει είναι το θάρρος να συνεχίζεις». Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο Τσώρτσιλ ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την International Churchill Society, ινστιτούτο – θεματοφύλακα της μνήμης του Βρετανού πολιτικού.

Υστερα από το αποτέλεσμα στην Αϊόβα και τις 30 μονάδες διαφορά από τον Τραμπ και μετά την εντατική «προσευχή και συζήτηση» με τη σύζυγό του Κέισι, ο Ντε Σάντις ανέφερε: «Δεν μπορώ να ζητάω από τους υποστηρικτές μας να προσφέρουν παραπάνω από τον χρόνο και τους πόρους τους αν δεν διαθέτουμε σαφή δρόμο προς τη νίκη. Μου είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των προκριματικών επιθυμεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ, έναν υποψήφιο σαφώς ανώτερο από τον Τζο Μπάιντεν».

Μιλώντας από το Νιου Χαμσάιρ, η Νίκι Χέιλι είπε: «Θέλω να πω στον Ρον ότι ήταν ένας πολύ καλός υποψήφιος, ένας πολύ καλός κυβερνήτης και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο. Εμειναν τώρα στην κούρσα ένας τύπος και μία κυρία».

Επιλέγει Φλόριντα

Η απόφαση του Ντε Σάντις δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον του. Ο 45χρονος κυβερνήτης έχει πει ότι θα προτιμούσε να επιστρέψει στη Φλόριντα για να ολοκληρώσει τη θητεία του ως κυβερνήτης το 2026, παρά να υπηρετήσει αντιπρόεδρος του Τραμπ ή της Χέιλι. Aλλωστε ο ίδιος ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά, είπε ότι θεωρεί απίθανο το σενάριο να είναι ο Ντε Σάντις υποψήφιος αντιπρόεδρός του.

Ο Τραμπ έχει επιτεθεί επανειλημμένως στον Ντε Σάντις λέγοντας ότι ο κυβερνήτης πρόδωσε την εμπιστοσύνη του. Μετά την εκλογή του ως κυβερνήτης της Φλόριντα το 2018, ο Ντε Σάντις αναδείχθηκε πολέμιος των κανόνων προστασίας κατά του κορωνοϊού, αρνούμενος να επιβάλει υποχρεωτική χρήση μάσκας ή lockdown και αποθαρρύνοντας τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι δύο υποψήφιοι αντιμέτωποι στις σημερινές προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ, με τον αποχωρήσαντα να στηρίζει τον τέως πρόεδρο.

Ο Ντε Σάντις επέλεξε να εστιάσει την εκστρατεία του για το χρίσμα στην απειλή που παρουσιάζει για τις ΗΠΑ η αριστερή ιδεολογία αφύπνισης, απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση και τα βιβλία περί ομοφυλοφιλίας στα σχολεία. Η ικανότητά του να συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τους πρώτους μήνες της εκστρατείας του δημιούργησε σημαντικές ελπίδες στην προεκλογική του ομάδα.

Η εκστρατεία αντιμετώπισε, όμως, σειρά προβλημάτων, όπως στην εναρκτήρια ομιλία του μέσω της πλατφόρμας Χ με παρόντα τον ιδιοκτήτη της, Ελον Μασκ, όπου ο Ντε Σάντις είχε δυσκολία να ακουστεί, το σήμα ήταν ασταθές και ο υποψήφιος έμοιαζε να βρίσκεται σε διαρκή σύγχυση, καθώς δεν άκουγε τις ερωτήσεις.

Πίσω από την αποτυχία του Ντε Σάντις κρύβεται, όμως, η αδυναμία του να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τον Τραμπ. Η άσκηση διώξεων κατά του τέως προέδρου συσπείρωσε τους οπαδούς του και υποχρέωσε τους διεκδικητές του χρίσματος να περιορίσουν την κριτική τους εναντίον του. Πριν από τις προκριματικές σε Αϊόβα και Νιου Χαμσάιρ, ο Ντε Σάντις υποστήριζε δημόσια ότι τα ΜΜΕ και οι Δημοκρατικοί θέλουν ο Τραμπ να είναι υποψήφιος για την προεδρία, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τη νομικά ευάλωτη θέση στην οποία θα βρίσκεται.

Πιθανή αντιπρόεδρος η Ελίζ Στεφάνικ

Τη βουλευτή της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στεφάνικ, φέρεται να εξετάζει ως πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρό του ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Στεφάνικ, που έγινε γνωστή στην πολιτεία της ως μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή και εργάστηκε στην προεδρική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, μετακινήθηκε δραστικά προς τα δεξιά του ιδεολογικού φάσματος για να αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες συμμάχους του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ερωτηθείσα για την προοπτική να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Τραμπ, η Στεφάνικ ανέφερε ότι θα ήταν τιμή της να προσφέρει από οποιοδήποτε πόστο στην κυβέρνηση Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα η Στεφάνικ περιόδευσε στο Νιου Χαμσάιρ στο πλευρό του τέως προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή