Αρθρο επτά πρέσβεων στην «Κ»: Στηρίζουμε ακλόνητα το Κίεβο

Αρθρο επτά πρέσβεων στην «Κ»: Στηρίζουμε ακλόνητα το Κίεβο

Δέσμευση μακροχρόνιας πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των βόρειων και των βαλτικών χωρών προς την Ουκρανία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς διανύουμε ακόμη ένα χειμώνα γενικευμένου, επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραμένουμε ακλόνητοι στη δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η αλληλεγγύη των βόρειων και των βαλτικών χωρών προς την Ουκρανία εκφράστηκε ρητά στο Οσλο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των βόρειων χωρών και της Ουκρανίας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε τις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών όλοι συνεισφέραμε με πρωτοφανή τρόπο για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Το ίδιο έκανε και η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες που αγαπούν την ελευθερία. Είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της Ευρώπης να συνεχιστεί η βοήθειά μας. Δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα ούτε η τελευταία φορά που βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά.

Ο λαός της Ουκρανίας κερδίζει καθημερινά επάξια τον θαυμασμό μας για την ανθεκτικότητά του απέναντι στην παράνομη ρωσική επίθεση, παρά τις τρομερές θυσίες. Και παραμένουμε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία και στον λαό της, καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία, τη δημοκρατία και το μέλλον του. Η μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία τώρα δεν αποτελεί επιλογή.

Καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει σχεδόν δύο χρόνια, παραμένουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας. Η Ρωσία αδημονεί, είναι πρόθυμη και σε θέση να εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας ή διχασμού, υποτιθέμενου ή πραγματικού. Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιδρούμε και να εναντιωνόμαστε στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ο οποίος συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Η διεθνής τάξη πραγμάτων που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρηθεί. Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών. Διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο ενός κόσμου με λιγότερη ελευθερία και λιγότερη ασφάλεια για δεκαετίες, αν όχι για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αμυντικό κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής μας, να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας, να ενισχύουμε τη βραχυπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, καθώς και να υποστηρίζουμε την επιδίωξη των Ουκρανών για μια δίκαιη ειρήνη.

Ενας πόλεμος με τη Ρωσία δεν κερδίζεται χωρίς όπλα. Η Ουκρανία χρειάζεται τα εργαλεία για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Και πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία.

Ο αγώνας της Ουκρανίας για την ελευθερία είναι και δικός μας αγώνας. Και δεδομένου ότι το διακύβευμα και οι θυσίες της σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δικές μας, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτες. Δεν θα επιτρέψουμε σε έναν επιτιθέμενο να υπαγορεύσει τους όρους της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι Ουκρανοί πολεμούν με θάρρος για την ίδια την ύπαρξη της χώρας τους. Για τις οικουμενικές αξίες, για την ελευθερία, για τη δημοκρατία και για το δικαίωμα να αποφασίζει κανείς για το μέλλον του. Τους τελευταίους 22 μήνες έχουν εμπνεύσει και εντυπωσιάσει τον κόσμο και συνεχίζουν να το κάνουν.

Οι Ουκρανοί χρειάζονται τη φιλία μας, τη συνεργασία μας και την αλληλεγγύη μας περισσότερο από ποτέ. Ο αγώνας τους για ελευθερία και την κοινή μας ασφάλεια εξαρτάται από την επιμονή μας να παραμείνουμε στην ίδια πορεία.

Παραμένουμε ακλόνητοι στη στήριξή μας στην Ουκρανία.

Το άρθρο υπογράφουν οι πρέσβεις:

* Δανίας, Περ Φαμπρίσιους Αντερσεν.

* Εσθονίας, Κάριν Ράνου.

* Λετονίας, Ιέβα Μπρίντε.

* Λιθουανίας, Λίνα Σκερστονάιτ.

* Νορβηγίας, Λάιλα Μπραντ Τζάκχελν.

* Σουηδίας, Γιόχαν Μπόργκσταμ.

​​​​​​* Φινλανδίας, Γιάρι Γκούσταφσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT