Αυστραλία: «Πρωτοφανείς» κυρώσεις σε Ρώσο χάκερ για τεράστια κυβερνοεπίθεση το 2022

Αυστραλία: «Πρωτοφανείς» κυρώσεις σε Ρώσο χάκερ για τεράστια κυβερνοεπίθεση το 2022

Οι αρχές θεωρούν ότι ο εν λόγω άνδρας είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφαλειών υγείας Medibank

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά «πρωτοφανών» κυρώσεων επέβαλαν οι Αρχές της Αυστραλίας στον Ρώσο χάκερ, Αλεξάντρ Ερμάκοφ, αποδίδοντάς του μια πολύ μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση που είχε σημειωθεί το 2022.

«Είναι η πρώτη φορά που η αυστραλιανή κυβέρνηση ταυτοποιεί έναν κυβερνοεγκληματία και επιβάλει κυβερνοκυρώσεις αυτού του τύπου. Και δεν θα είναι η τελευταία», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ο’ Νιλ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τι συνέβη το 2022

Οι Αρχές της Αυστραλίας θεωρούν ότι ο Ερμάκοφ είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφαλειών υγείας Medibank.

Τον Νοέμβριο του 2022 η Medibank έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο οι απόρρητοι ιατρικοί φάκελοι περίπου 9,7 εκατ. ανθρώπων, ανάμεσά τους του Αυστραλού πρωθυπουργού Αντονι Αλμπανέζι, σε μια από τις χειρότερες κλοπές δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Αρχικά οι χάκερ είχαν ζητήσει 10 εκατ. δολάρια για να μη δημοσιεύσουν τα στοιχεία των πελατών της Medibank, ενώ στη συνέχεια μείωσαν το ποσό στα 9,7 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία αρνήθηκε να καταβάλει τα λύτρα.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Αυστραλίας υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι Ρώσοι χάκερ ευθύνονται για την επίθεση αυτή, που είχε ήδη συνδεθεί με την ομάδα κυβερνοπειρατών REvil.

Τι προβλέπουν οι κυρώσεις

Επειτα από 18 μήνες ερευνών οι αυστραλιανές Αρχές αποφάσισαν να κατονομάσουν τον υπεύθυνο της επίθεσης: τον Αλεξάντρ Γκεναντίεβιτς Ερμάκοφ.

Εναντίον του Ερμάκοφ, που χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα blade_runner και JimJones, έχουν επιβληθεί αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, αλλά και απαγόρευση ταξιδίων, εξήγησε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ.

Βάσει των οικονομικών κυρώσεων, η παροχή πόρων στον Ερμάκοφ όπως και «η διαχείριση ή η χρήση των ενεργητικών του θεωρούνται ποινικά αδικήματα, τα οποία θα μπορεί να τιμωρούνται με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξης», εξήγησε η Ουόνγκ.

Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς επισήμανε από την πλευρά του ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας του εντόπισαν τον Ερμάκοφ με τη βοήθεια των αμερικανικών υπηρεσιών (NSA και FBI) και της βρετανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (GCHQ).

«Ο Ερμάκοφ δεν είναι πλέον ανώνυμος», υπογράμμισε ο Μαρλς, εξηγώντας ότι για την ταυτότητά του έχουν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες Πληροφοριών παγκοσμίως.

Η ομάδα REvil εξαρθρώθηκε το 2022, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή