Βόρεια Ευρώπη: Η κακοκαιρία Ισα έστειλε επιβάτες πτήσεων σε «λάθος χώρες»

Βόρεια Ευρώπη: Η κακοκαιρία Ισα έστειλε επιβάτες πτήσεων σε «λάθος χώρες»

Χιλιάδες επιβάτες αεροπορικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ξύπνησαν σήμερα το πρωί σε λάθος προορισμό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες επιβάτες αεροπορικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ξύπνησαν σήμερα το πρωί σε λάθος προορισμό –ακόμη και σε λάθος χώρα– αφού η καταιγίδα Isa προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις πτήσεις, με δεκάδες ακυρώσεις, εκτροπές και αλλαγές στη βόρεια και δυτική Ευρώπη.

Για όσους ταξίδεψαν από και προς την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία το βράδυ της Δευτέρας, οι πτήσεις έγιναν… οδύσσεια. Τα αεροδρόμια της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου επλήγησαν σοβαρά από τους πολύ ισχυρούς ανέμους, με ριπές έως και 150 χιλιόμετρα την ώρα να κλείνουν τους διαδρόμους προσγείωσης.

Πολλά αεροσκάφη που κατευθύνονταν δυτικά ανακατευθύνθηκαν σε ασφαλέστερες επιλογές στην ηπειρωτική Ευρώπη, έχοντας συχνά φθάσει πάνω από τον προορισμό τους αλλά χωρίς να μπορέσουν να προσγειωθούν.

Η Ryanair επηρεάστηκε ιδιαίτερα, καθώς η βάση της είναι το Δουβλίνο, όπου ακυρώθηκαν 166 εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις την Κυριακή, σύμφωνα με τον Κέβιν Κάλινεϊν, επικεφαλής του ομίλου επικοινωνιών στον DAA, τον φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Δουβλίνου.

Το αεροδρόμιο της ιρλανδικής πρωτεύουσας είχε επίσης 36 εκτροπές πτήσεων και 34 περιστροφές – όπου τα αεροπλάνα εγκαταλείπουν την προσγείωση στη μέση της διαδικασίας και αποφασίζουν να «πάνε γύρω» για άλλη μια προσπάθεια.

Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν τις σπάνιες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στον αέρα πάνω από το Δουβλίνο καθώς αεροσκάφη προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν τις πτήσεις τους από και προς την Ιρλανδία.

Μια πτήση της Ryanair από το Λανζαρότε, στα Κανάρια Νησιά, προς το Δουβλίνο έφτασε σχεδόν μέχρι την ιρλανδική πρωτεύουσα, προτού στρίψει και εκτραπεί προς το Μπορντό της Γαλλίας.

Μια άλλη πτήση της Ryanair, η FR555, επρόκειτο να κάνει μια μικρή πτήση από το Μάντσεστερ στο Δουβλίνο. Αφού έκανε κύκλους προσπάθησε να προσγειωθεί στο Δουβλίνο, αλλά έκανε μεταστροφή και εκτράπηκε προς το Παρίσι για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μποβέ. Αυτό που είναι συνήθως μια μισή ώρα πτήση έφτασε τις δυόμισι ώρες.

Μια άλλη πτήση Μάντσεστερ-Δουβλίνο πηγαινοερχόταν μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας για περισσότερες από τρεις ώρες, έκανε κύκλους ώσπου εγκατέλειψε την προσγείωση στο Δουβλίνο, προσπάθησε να κατέβει στο έδαφος στο Μπέλφαστ (όπου έκανε ένα γύρο) και έκανε κύκλους πάνω από τη Γλασκώβη. Τελικά γύρισε πίσω στην Αγγλία και προσγειώθηκε στο Λίβερπουλ, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο αναχώρησης.

Βόρεια Ευρώπη: Η κακοκαιρία Ισα έστειλε επιβάτες πτήσεων σε «λάθος χώρες»-1
Η πτήση από το Μάντσεστερ στο Δουβλίνο κατέληξε στο Λίβερπουλ (φωτ.: FlightRadar)

Μια τρίτη πτήση, η FR816, που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την ωριαία πτήση από το αεροδρόμιο Shannon της Ιρλανδίας στο Εδιμβούργο, πέταξε μέχρι τη Σκωτία και στη συνέχεια εξετράπη της πορείας του στην… Κολωνία, στη Γερμανία. Καθυστέρησε και πολύ: Λόγω αναχώρησης από το Δουβλίνο στις 3.35 μ.μ. έφτασε στην Κολωνία γύρω στα μεσάνυχτα.

Πτήση της Lufthansa από το Μόναχο στο Δουβλίνο αναγκάστηκε να κάνει μεταβολή και να επιστρέψει στο Μόναχο.

Μια πτήση της easyJet από την Αττάλεια της Τουρκίας στο Μάντσεστερ, έφτασε πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά τελικά έκανε κι αυτό μεταβολή για να κάνει ασφαλή προσγείωση στη Λυών της Γαλλίας.

Αλλο αεροσκάφος προσπάθησε ακόμη και να προσγειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά εν τέλει συνέχισε τη διαδρομή του: Η πτήση 718 της Ryanair από το Μάντσεστερ στη Βουδαπέστη εθεάθη να κατεβαίνει στα 1.200 πόδια στο Στάνστεντ του Λονδίνου, πριν ανέβει ξανά και συνεχίσει επιτυχώς προς τη Βουδαπέστη.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή