Αργεντινή: Αντιμέτωπος με την πρώτη γενική απεργία της προεδρικής θητείας του ο Χαβιέρ Μιλέι

Αργεντινή: Αντιμέτωπος με την πρώτη γενική απεργία της προεδρικής θητείας του ο Χαβιέρ Μιλέι

Τα συνδικάτα ετοιμάζονται να κατεβάσουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες την Τετάρτη.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν αυτήν την εβδομάδα στην Αργεντινή, αναλαμβάνοντας δράση ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι, τον οποίο τα συνδικάτα κατηγορούν ότι «διαρρηγνύει το κοινωνικό συμβόλαιο» και «αθετεί συμφωνίες».  

«Δεν επιλέξαμε αυτό το μονοπάτι αλλά δυστυχώς δεν μας έδωσαν άλλη εναλλακτική. Τουλάχιστον 200.000 άτομα πρόκειται να διαδηλώσουν στο Μπουένος Αϊρες και πιστεύω ότι η απεργία θα είναι γενική», δήλωσε ο Χεράρδο Μαρτίνεζ, επικεφαλής του Συνδικάτου των Οικοδόμων, ενόψει των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στη χώρα αύριο, Τετάρτη.

Από τους περίπου 13 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Αργεντινή, περίπου το 40% εκτιμάται ότι είναι ανήκει σε συνδικαλιστικές ενώσεις.

Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι, από την πλευρά της, έσπευσε το περασμένο διάστημα να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας (χαλαρώνοντας το πλαίσιο προστασίας που υπήρχε για τους εργαζόμενους) και να μειώσει επιδόματα, ενώ παράλληλα προωθεί και τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών.  

Αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ικανότητα ή μη-ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι εκείνη που πρόκειται να κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή