Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Κίνδυνος αύξησης τιμών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης λόγω Χούθι

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Κίνδυνος αύξησης τιμών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης λόγω Χούθι

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η ναυτιλιακή κίνηση μέσω Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 22% μέσα σε έναν μήνα, προσθέτοντας ότι η μείωση θα επιταχυνθεί, καθώς οι ναυτιλιακές οδηγούν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στον κίνδυνο της εκτίναξης των τιμών για τους καταναλωτές καθώς και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε την Τρίτη κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι η ναυτιλιακή κίνηση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 22% μέσα σε έναν μήνα, λόγω των επιθέσεων που εξαπολύουν οι Χούθι της Υεμένης.

Οπως ανέφερε, ωστόσο, η μείωση θα επιταχυνθεί, καθώς οι ναυτιλιακές οδηγούν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ορατός αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας και στις τιμές των αγαθών. Ηδη όμως βλέπουμε αντίκτυπο στις τιμές των μεταφορών», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. «Σίγουρα, πρόκειται για έναν παράγοντα κινδύνου», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε πως ο ευρύτερος οικονομικός αντίκτυπος στην οικονομία της Ε.Ε. θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια αυτής της κρίσης. «Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η ταχεία δράση».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τις οικονομικές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο, όταν κληθεί να λάβει υπόψη τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επισημαίνεται πως μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στο βόρειο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, μεταφέρεται το 12-15% του παγκόσμιου εμπορίου και το 25-30% των εμπορευματοκιβωτίων. 

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT