Αίγυπτος: Ο Σίσι καλεί τους πολίτες να αντέξουν τις οικονομικές δυσκολίες

Αίγυπτος: Ο Σίσι καλεί τους πολίτες να αντέξουν τις οικονομικές δυσκολίες

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε τους Αιγύπτιους να υπομείνουν τις οικονομικές δυσκολίες, υπερασπιζόμενος τα μεγάλα έργα τα οποία δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είπε σήμερα, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του, ότι εκείνοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν όλα τα βασικά, παρά την άνοδο των τιμών, ενώ παράλληλα υπερασπίσθηκε και τα μεγάλα έργα τα οποία όπως είπε δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η μακροχρόνια έλλειψη ξένου συναλλάγματος στην Αίγυπτο κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της απώλειας εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ που επηρεάζεται αρνητικά από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον, καταστήματα κατεβάζουν ρολά και νέοι περιορισμοί επιβάλλονται στις αναλήψεις με πιστωτικές κάρτες.

Ο Σίσι κατηγόρησε για την έλλειψη ξένου συναλλάγματος τη δεκαετή εξάρτηση της Αιγύπτου από τις εισαγωγές, μια εξάρτηση η οποία, όπως είπε, απαιτούσε δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως για σιτάρι, φυτικά έλαια, καύσιμα κ.ά.

«Προσφέρουμε υπηρεσίες στον αιγυπτιακό λαό σε αιγυπτιακές λίρες και πληρώνουμε για αυτές σε δολάρια», είπε ο Σίσι σε δηλώσεις του με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής ημέρας της αστυνομίας στο Κάιρο.

«Δεν τρώμε; Τρώμε. Δεν πίνουμε; Πίνουμε και τα πάντα λειτουργούν. Τα πράγματα είναι ακριβά και κάποια δεν είναι προσιτά; Και τι έγινε;» είπε ο Σίσι.

«Μου λένε ότι η ζωή είναι ακριβή. Εγώ σας λέω ότι ακόμα και αν είναι ακριβή, ζούμε. Εάν μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό, θα ζήσουμε, θα αναπτυχθούμε και θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος προσπαθεί να εξασφαλίσει νέο πακέτο δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά για να μπορέσει να το καταφέρει αυτό καλείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.  

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής ενός χρέους το οποίο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα έχει βάλει μπρος μια σειρά από δαπανηρά μεγαλεπήβολα έργα στα οποία όμως απασχολούνται εκατομμύρια Αιγύπτιοι, όπως αναφέρει ο Σίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή