Τουρκία – Ιράν: Ενισχύουν δεσμούς με φόντο την κρίση στη Γάζα

Τουρκία – Ιράν: Ενισχύουν δεσμούς με φόντο την κρίση στη Γάζα

Ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ πρότεινε από την πλευρά του, ως μέσο πίεσης, ο πρόεδρος του Ιράν ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Αγκυρα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, υποδεχόμενος σήμερα τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος κάλεσε από την πλευρά του την τουρκική ηγεσία να διακόψει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

«Συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας», είπε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον Ραϊσί. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε, επίσης, να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για να μπει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τις «απάνθρωπες επιθέσεις» εναντίον των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ραϊσί από τη δική του πλευρά ζήτησε από τον οικοδεσπότη του να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης. Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν εμπορικές σχέσεις.

«Η διακοπή των σχέσεων με το σιωνιστικό καθεστώς […] μπορεί να έχει αποτελέσματα και να το αναγκάσει να βάλει τέλος σε όλες αυτές τις ωμότητες», είπε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ως συνυπεύθυνες για την αιματοχυσία στη Γάζα.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να αγωνιστούν ενάντια στις τρομοκρατικές απειλές, τρεις εβδομάδες έπειτα από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράν κατά την οποία σκοτώθηκαν 89 άνθρωποι. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ από την άλλη πλευρά, Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί τις τελευταίες εβδομάδες σε επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων.

Ερντογάν και Ραϊσί συμφώνησαν, κατά τα λοιπά, να ενισχύσουν και τους εμπορικούς τους δεσμούς, ανεβάζοντας τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές τους στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT