Αυτές είναι οι πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

Αυτές είναι οι πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

Επτά χώρες της Ευρώπης στην κορυφαία δεκάδα. Στην 60ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα και στην 64η η Κύπρος

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά κράτη της Ευρώπης φιγουράρουν στην κορυφαία δεκάδα με τις περισσότερο ειρηνικές  χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση «2023 Global Peace Index» του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη (Institute for Economics and Peace – IEP).

Στην κατάταξη του Global Peace Index «συμμετέχουν» συνολικά 163 χώρες οι οποίες αξιολογούνται με βάση 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που μετρούν τα επίπεδα της κοινωνικής και εθνικής ασφάλειας, την έκταση της έκθεσης σε εγχώριες και διεθνείς συγκρούσεις και τον βαθμό της στρατιωτικοποίησης.

Αυτές είναι οι πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο-1

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, θέση που κατέχει από το 2008.

Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή μαζί με τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστρία, ενώ κοντά στην κορυφή φιγουράρουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση νούμερο 60 και η Κύπρος στη θέση νούμερο 64. 

Από την άλλη πλευρά, το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενο από την Υεμένη, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το μέσο επίπεδο της ειρήνης παγκοσμίως επιδεινώθηκε ελαφρώς το 2023 με την εν λόγω ετήσια επιδείνωση να είναι μάλιστα η 13η μέσα σε ένα διάστημα δεκαπέντε ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή