Η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο προπαγάνδας

Η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο προπαγάνδας

Ψεύτικο βίντεο με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να λέει πως «κλέψαμε τα περισσότερα σχέδια για το μετρό από τον προηγούμενο δήμαρχο»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύεται πλέον ευρέως για να διαταράξει τις εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον πλανήτη. Υστερα από το περιστατικό με τις τηλεφωνικές κλήσεις σε κατοίκους του Νιου Χαμσάιρ, όπου ένας «μηχανικός» Τζο Μπάιντεν τους καλούσε να μην ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης «να κάνει δηλώσεις» που θα μπορούσαν να του αποφέρουν πολιτικό κόστος.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω βίντεο ο Εκρέμ Ιμάμογλου ακούγεται να λέει πως «κλέψαμε τα περισσότερα σχέδια για το μετρό της πόλης από τον προηγούμενο δήμαρχο». Πριν από την εκλογή του αντιπολιτευόμενου νυν δημάρχου, τη διοίκηση της Πόλης είχε για 15 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κανονικό βίντεο, που πράγματι αποτελεί μέρος της προεκλογικής καμπάνιας του, ο Ιμάμογλου απαριθμεί τις επιτυχίες στην επέκταση του μετρό κατά τα 4,5 χρόνια της δημαρχίας του. Η κλωνοποιημένη φωνή, αλλάζοντας τη θέση των λέξεων, ακουγόταν να λέει «κατά την περίοδο του ΑΚΡ ξεκίνησαν πολύ μεγάλα έργα.

Κάποια τα σταματήσαμε, ενώ άλλα τα πήραμε εμείς. Εχω τη χαρά να σας πω ότι είμαστε η δημαρχία που έκλεψε τα περισσότερα σχέδια επέκτασης του μετρό».

Δουλειά του ΑΚΡ

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Μουράτ Ονγκούν καταδίκασε την κυκλοφορία του μονταρισμένου βίντεο ως μια «βρώμικη προσπάθεια του ΑΚΡ να κηλιδώσει την προεκλογική καμπάνια μας».

Οι εκλογές για τη δημαρχία αναμένεται να γίνουν την Κυριακή 31 Μαρτίου. Πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν ονομάτισε τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ, ως τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος για την πολυπόθητη θέση. «Οι αντίπαλοί μας πειραματίζονται με νέες μορφές απάτης! Drones, κλωνοποίηση φωνής, ψεύτικοι πολίτες…», προσθέτει ο Ονγκούν στη γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Duvar, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου μια ομάδα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκανε «σόου» στον ουρανό της Πόλης εμφανίζοντας το μήνυμα «Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έκανε την Κωνσταντινούπολη την πόλη με τα χειρότερα λεωφορεία. Περισσότερα από 1.850 χαλάνε κάθε μέρα». Κανένα πολιτικό κόμμα δεν υπέγραφε το μήνυμα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν τέθηκε επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού στις εθνικές εκλογές της περασμένης άνοιξης, θέση που τελικά πήρε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μετά την ήττα του τελευταίου, ο συνασπισμός διαλύθηκε. Ο Ιμάμογλου ζητάει από καιρό «ριζική αλλαγή» στο CHP, κάποτε κόμμα του πρώτου πρωθυπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Πολλοί αναλυτές τον βλέπουν ως μελλοντικό ηγέτη της αντιπολίτευσης της χώρας, καθώς η δημοτικότητά του αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά. Αλλωστε κατά την επινίκια ομιλία του, όταν κέρδισε την Πόλη, είχε πει ότι «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει και την Τουρκία».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η επανεκλογή του είναι αρκετά πιθανή. Αν και η γνώμη των πολιτών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς τα μεγάλα Μέσα της χώρας ανήκουν στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα κανάλια και ιστότοποι αναφέρουν πως οι πολίτες και οι τουρίστες της Κωνσταντινούπολης είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι από τη θητεία του. «Θα υπερασπιστώ ξανά την Κωνσταντινούπολη, ξεκινάω πάλι για τη μεγάλη συμμαχία υπέρ της πόλης», είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος όταν ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του τον περασμένο Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή