ΗΠΑ: Το Κοινοβούλιο της Φλόριντα ψήφισε υπέρ του αποκλεισμού των παιδιών από τη χρήση social media

ΗΠΑ: Το Κοινοβούλιο της Φλόριντα ψήφισε υπέρ του αποκλεισμού των παιδιών από τη χρήση social media

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο που αφορά σε παιδιά έως και 16 ετών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Τετάρτη, νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον αποκλεισμό των παιδιών ηλικίας έως και 16 ετών από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατόπιν παρόμοιων ενεργειών σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ για περιορισμό των κινδύνων στο Διαδίκτυο για τους εφήβους.

Με την έγκριση από ευρεία πλειοψηφία (106 υπέρ και 13 κατά), το μέτρο απαιτεί από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τερματίζουν τους λογαριασμούς οποιουδήποτε ηλικίας κάτω των 17 ετών και να χρησιμοποιούν σύστημα επαλήθευσης από τρίτο για τον έλεγχο των ανηλίκων.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχουν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Φλόριντα, Πολ Ρένερ. «Η Φλόριντα έχει επιτακτικό κρατικό συμφέρον και καθήκον να προστατεύσει τα παιδιά μας, την ψυχική τους υγεία και την παιδική τους ηλικία».

Οριστική διαγραφή πληροφοριών

Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να διαγράφουν οριστικά τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγονται από τους τερματισμένους λογαριασμούς και επιτρέπει στους γονείς να υποβάλλουν αστικές μηνύσεις εναντίον όσων δεν το κάνουν.

Η νομοθεσία παραπέμπεται τώρα στη Γερουσία της πολιτείας της Φλόριντα για εξέταση. Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν και τα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος της πολιτείας.

Οι εισηγητές δήλωσαν ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο για την προστασία των παιδιών από την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας που λένε ότι συνδέονται με την υπερβολική χρήση των social media, των οποίων οι εθιστικές πτυχές, σύμφωνα με τους επικριτές, κάνουν τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι πολέμιοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο είναι υπερβολικό, με ορισμένους να ζητούν λιγότερο περιοριστικά μέτρα, όπως το να επιτρέπεται στους γονείς να επιλέξουν ή να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram και του Facebook, αντιτάχθηκε στη νομοθεσία, η οποία συνήθως αναφέρεται ως HB1, λέγοντας ότι θα περιορίσει τη διακριτική ευχέρεια των γονέων και θα εγείρει ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων.

«Το HB1 θα απαιτεί από κάθε νέο χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από έναν 13χρονο στο Μαϊάμι έως έναν 73χρονο από την Μπόκα Ράτον, να παρέχει πιθανώς ευαίσθητες πληροφορίες ταυτοποίησης, όπως το δίπλωμα οδήγησης ή πιστοποιητικό γέννησης, ώστε να επαληθεύσει την ηλικία τους», ισχυρίστηκε ο Κόλντερ Τσάιλντς της Meta στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής σε ακρόαση του σώματος την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή