Νορβηγία: Παραιτήθηκε υπουργός έπειτα από κατηγορίες για λογοκλοπή

Νορβηγία: Παραιτήθηκε υπουργός έπειτα από κατηγορίες για λογοκλοπή

Πριν το σκάνδαλο έρθει στο φως, η Σάντρα Μπορχ είχε «κηρύξει πόλεμο» εναντίον φοιτητή για το ακαδημαϊκό παράπτωμα της αυτολογοκλοπής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νορβηγίδα υπουργός η οποία είχε κηρύξει πόλεμο κατά της λογοκλοπής παραιτήθηκε έπειτα από καταγγελίες ότι η ίδια είχε υποπέσει στο εν λόγω παράπτωμα, «κλέβοντας» από εργασίες άλλων τμήματα της μεταπτυχιακής της διατριβής πριν από μία δεκαετία. Ακόμα μία υπουργός στη Νορβηγία αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες.

Η Σάντρα Μπορχ, υπουργός Ερευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νορβηγίας, παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Ιανουαρίου ότι είχε προσπαθήσει να κόψει τμήματα της διατριβής της που αποτελούσαν προϊόν λογοκλοπής μετά την εμφάνιση των καταγγελιών σε βάρος της στο Διαδίκτυο.

«Οταν έγραψα τη μεταπτυχιακή μου διατριβή πριν από περίπου δέκα χρόνια, έκανα μεγάλο λάθος. Πήρα κείμενο από άλλες εργασίες χωρίς να αναφέρω την πηγή», δήλωσε η Μπορχ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Λυπάμαι», πρόσθεσε. Παραιτήθηκε επίσημα την Τρίτη.

Μηδενική ανοχή για την αυτολογοκλοπή

Η παραδοχή της Μπορχ ήρθε αφότου η υπουργός είχε επιδιώξει να επιβάλει αυστηρές ποινές σε φοιτητές για το ακαδημαϊκό παράπτωμα της αυτολογοκλοπής.

Φοιτητής αντιμετώπισε κατηγορία επειδή διέπραξε λογοκλοπή σε δική του εργασία και αθωώθηκε σε δικαστήριο, ωστόσο, η Μπορχ, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή, έφτασε την υπόθεσή του μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Υποστήριξε ότι είναι «σημαντικό για όλους τους φοιτητές, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια της Νορβηγίας οι κανονισμοί για την αντιγραφή και η επιβολή τους να είναι εύκολα κατανοητοί».

Η καταγγελία ήρθε από φοιτητή

Φοιτητής από το Οσλο, ο οποίος δήλωσε θυμωμένος με τη δίωξη εναντίον του συναδέλφου του για αυτολογοκλοπή, ανάρτησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέρος της διπλωματικής εργασίας της υπουργού ήταν κλεμμένο.

Στην ανάρτησή του στο X, περιλαμβάνονταν αναφορές ακόμα και για ορθογραφικά λάθη που φέρεται να είχε αντιγράψει από εργασίες άλλων.

Σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο E24, πάνω από το 20% της διατριβής της Μπορχ, την οποία ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο του Tromsø το 2014, ήταν «κλεμμένο» από έξι εργασίες άλλων φοιτητών.

Ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε ότι οι ενέργειες της Μπορχ «δεν είναι συμβατές με την εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να βρίσκεται κάποιος στη θέση του υπουργού Ερευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Η υπουργός Υγείας και Υπηρεσιών Φροντίδας κατηγορείται επίσης για λογοκλοπή στη διατριβή της, την οποία ολοκλήρωσε το 2021.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή