ΗΠΑ: Η Ουγγαρία είναι «πραγματικά μόνη»

ΗΠΑ: Η Ουγγαρία είναι «πραγματικά μόνη»

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για το ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ουγγαρία αργεί τόσο πολύ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για το ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ουγγαρία αργεί τόσο πολύ.

Οπως δήλωσε ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στη χώρα, η Βουδαπέστη είναι «πραγματικά μόνη», καθώς η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί μια «εξωτερική φαντασίωση» αντί για εξωτερική πολιτική.

Επειτα από μήνες καθυστερήσεων, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την υπέγραψε την Πέμπτη, καθιστώντας την Ουγγαρία τη μοναδική χώρα της 31μελούς συμμαχίας που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη σουηδική υποψηφιότητα.

Η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει επίσημα την ένταξη της Σουηδίας, ωστόσο, το Κοινοβούλιο της χώρας απέφυγε να ψηφίσει επί του θέματος, προκαλώντας την απογοήτευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Ορμπαν επικρίνει συστηματικά τους δυτικούς συμμάχους του και καλλιεργεί σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Σε συνέντευξή του στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουδαπέστη χθες, Πέμπτη, το απόγευμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πρέσμαν, δήλωσε: «Μία συμμαχία είναι τόσο ισχυρή όσο οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε ο ένας απέναντι στον άλλον και οι δεσμεύσεις που τηρούμε».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό η ουγγρική κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της, και η δέσμευσή της ήταν ότι δεν θα ήταν ο τελευταίος σύμμαχος που θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως «η τήρηση του λόγου είναι προφανώς σημαντικό στοιχείο εμπιστοσύνης σε κάθε σχέση».

Μόνος στην «εξωτερική φαντασίωση» 

Αυτή την εβδομάδα, ο Ορμπαν έστειλε επιστολή στον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, προσκαλώντας τον σε συζητήσεις, πρόταση που ο πρωθυπουργός της Σουηδίας αποδέχθηκε, ενώ ανέφερε ότι δεν θα διαπραγματευτεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εάν η Ουγγαρία έχει υποβάλει κάποια αιτήματα, ο Πρέσμαν δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την καθυστέρηση της ουγγρικής κυβέρνησης».

Και ήταν ξεκάθαρος ως προς τη θέση της Ουάσιγκτον: «Είμαστε απογοητευμένοι που πήρε τόσο πολύ χρόνο. Και ανυπομονούμε η Ουγγαρία να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων της».

Ο πρέσβης υπογράμμισε επίσης την εντεινόμενη διπλωματική απομόνωση της Βουδαπέστης, πέρα από το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία είναι επίσημα σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, ο Ορμπαν έχει κατατάξει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη «λίστα» με τους αντιπάλους του και ανώτεροι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Ουάσιγκτον για ανάμειξη στην ουγγρική πολιτική.

Τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συστηματικά αντιαμερικανικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων θεωριών συνωμοσίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

«Η διμερής σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο πρέσβης.

Ο Πρέσμαν έκανε λόγο για «εξωτερική φαντασίωση», σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT