Φινλανδία: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου προέδρου

Φινλανδία: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου προέδρου

Δύο πολιτικές προσωπικότητες προηγούνται μεταξύ των εννέα υποψηφίων. Εάν κανένας δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Φινλανδίας ψηφίζουν την Κυριακή για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, εν μέσω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, μετά την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Ρωσία, ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αναταραχή στο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό τοπίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της θητείας του επόμενου αρχηγού του κράτους, ο οποίος χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση. Είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η οποία έγινε τον περασμένο χρόνο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, παρά τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δύο πολιτικές προσωπικότητες προηγούνται μεταξύ των εννέα υποψηφίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για τον συντηρητικό, πρώην πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, από το κόμμα των Πρασίνων.

«Ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πάνω απ’ όλα ένας πρόεδρος της Δύσης, ένας πρόεδρος του ΝΑΤΟ και μια από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις είναι η σύμπραξη με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Στουμπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας, που μοιράζονται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Υστερα από την ένταξη της γειτονικής της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, η Μόσχα υποσχέθηκε «αντίμετρα».

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

«Λεπτές διαφορές» μεταξύ των υποψηφίων

Κατά την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, το Ελσίνκι προώθησε την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τη μεγάλη γειτονική της χώρα με την ελπίδα ότι αυτή θα οδηγούσε στην ενίσχυση της δημοκρατίας.

Ο Σάουλι Νιινίστο, που αποχωρεί καθώς συμπλήρωσε το όριο δύο εξαετών θητειών, περηφανευόταν κάποτε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν γίνει ένας από τους πιο μαχητικούς αντιπάλους του Ρώσου προέδρου στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποψήφιοι για την προεδρία υπερασπίζονται όλοι την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και τον νέο της ρόλο ως μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Χάνα Βας, αντιπρύτανης του τμήματος κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Δίνουν όλοι έμφαση στην αυτάρκεια της Φινλανδίας, ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει την άμυνά της με ανεξάρτητο τρόπο και να συμβάλει ενεργά στην οικοδόμηση μια κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και της συνεργασίας των χωρών της βόρειας Ευρώπης», δήλωσε η Βας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεύτερος γύρος στις 11 Φεβρουαρίου

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την εφημερίδα Helsingin Sanomat δείχνει, για τον πρώτο γύρο της Κυριακής, τον 55χρονο Στουμπ, επικεφαλής του συντηρητικού Εθνικού Συνασπισμού, να προηγείται με το 22% των ψήφων και τον Χααβίστο στη δεύτερη θέση με 20%.

«Και οι δύο έχουν πολύ ισχυρή εμπειρία σε ό,τι αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, κάτι που υπολογίζουν οι ψηφοφόροι», δήλωσε η Βας.

Ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 2014 έως το 2015. Ο Πέκα Χααβίστο έχει θητεύσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων στον πρώτο, «τα ντιμπέιτ μπορεί να είναι καθοριστικά», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, βρίσκεται ο ακροδεξιός υποψήφιος του Κόμματος των Φινλανδών, Γιούσι Χάλα-άχο, με 18% και ακολουθεί ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, που υποστηρίζεται από το Κεντρώο Κόμμα, με 12%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή