Οι αντιδράσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Οι αντιδράσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

«Ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου να το συζητήσει είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Οι δικαστές αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Παλαιστινιακή Αρχή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξωφρενική» χαρακτήρισε την κατηγορία για γενοκτονία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. 

«Οπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά. Πρόσθεσε δε πως «η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα αποτελεί κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, «ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές».

«Χάγη και κουραφέξαλα»

Την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα, σχολίασε ειρωνικά ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, στο πρώτο σχόλιο Ισραηλινού αξιωματούχου, μετά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης.

«Αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου»

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Τέλος, τη δικαστική απόφαση σχολίασε και ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα.

«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT