Βρετανία: Επιτυχημένη η θεραπεία του βασιλιά Καρόλου για τον προστάτη

Βρετανία: Επιτυχημένη η θεραπεία του βασιλιά Καρόλου για τον προστάτη

«Μετακόμιση» στην ιδιωτική κλινική London Clinic έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες μέρος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετακόμιση» στην ιδιωτική κλινική London Clinic έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες μέρος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, ο βασιλιάς Κάρολος έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, βασίλισσα Καμίλα, στην κλινική του κεντρικού Λονδίνου, όπου η νύφη του Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει ύστερα από τη δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, στην οποία υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Πήγε καλά», δήλωσε η Καμίλα αναχωρώντας από το θεραπευτήριο, όπου ο βασιλιάς επρόκειτο να περάσει τουλάχιστον τη χθεσινή νύχτα. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, είχε εκφράσει τη συμπαράσταση της κυβέρνησης με ευχές στον βασιλιά για «καλή και ταχεία ανάρρωση».

Ο Κάρολος διαγνώστηκε προσφάτως με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, συνήθη πάθηση στους άνδρες της ηλικίας του (75 ετών), η οποία όμως ενέχει τον κίνδυνο να αποκρύψει ένα ενδεχόμενο καρκίνωμα στην περιοχή. Ο βασιλιάς αναμένεται να νοσηλευτεί τουλάχιστον ένα βράδυ, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να χρειάζεται να απέχει από τα καθήκοντά του.

Eχοντας ανακοινώσει δημόσια το πρόβλημα υγείας του εδώ και ημέρες, ο Κάρολος επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους άνδρες σχετικά με τη συχνή εξέταση του προστάτη. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του Καρόλου σχετικά με την πάθηση, η ιστοσελίδα του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας είδε εντυπωσιακή αύξηση στις αναζητήσεις για την υπερπλασία του προστάτη. Από περίπου 1.400 αναζητήσεις την ημέρα, μετρήθηκαν 16.410 την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, πράγμα που χαροποίησε γιατρούς και φορείς που σχεδιάζουν καμπάνιες υπέρ της πρόληψης.

Ενας στους τρεις άνδρες

Περίπου ένας στους τρεις άνδρες μετά την ηλικία των 50 θα βιώσει υπερπλασία στον προστάτη, τον αδένα που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Η καλοήθης υπερπλασία αντιμετωπίζεται εύκολα και προκαλεί συμπτώματα όπως συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία. Από την άλλη, η υπερπλασία μπορεί να οφείλεται και σε καρκίνο. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ διαδεδομένος στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και ευθύνεται για περίπου 350.000 θανάτους ετησίως. Θεραπεύεται είτε με χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του αδένα είτε, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, με χημειοθεραπεία.

Πάρα το γεγονός πως ένα τσεκάπ είναι μια απλή διαδικασία και στα περισσότερα εθνικά συστήματα υγείας έχει χαμηλό κόστος, πολλοί άνδρες το αμελούν, με αποτέλεσμα μια πάθηση που θα μπορούσε να έχει προληφθεί να φτάνει συχνά σε μη αναστρέψιμο στάδιο. Πάντως, η ανακοίνωση του παλατιού ξεκαθάρισε πως «ο βασιλιάς σίγουρα δεν έχει καρκίνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή