Ιορδανία: Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί νεκροί από επίθεση με drone

Ιορδανία: Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί νεκροί από επίθεση με drone

Μέχρι την Παρασκευή είχαν σημειωθεί περισσότερες από 158 επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στο Ιράκ και τη Συρία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μικρό αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία.

Οπως σημειώνει το CNN, αυτή είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται από εχθρικά πυρά στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. 

Ο θάνατος τριών Αμερικανών στη βάση «Πύργος 22» στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, «αποτελεί σημαντική κλιμάκωση μιας ήδη επισφαλούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή», σχολιάζει το αμερικανικό μέσο.

Ιορδανία: Τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί νεκροί από επίθεση με drone-1
Η βάση Tower 22

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο φυλάκιο βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο μιας αποστολής παροχής συμβουλών και βοήθειας με την Ιορδανία.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν σημειωθεί περισσότερες από 158 επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Μπάιντεν «δείχνει» προς το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέρριψε την ευθύνη για το χτύπημα στις υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες.

«Ενώ ακόμη συλλέγουμε τα δεδομένα για αυτή την επίθεση, γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα θέσουν προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που βρίσκονται πίσω, «σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε».

Ιορδανία: Το Αμμάν δηλώνει ότι η επίθεση κατά των Αμερικανών στρατιωτών έγινε στη Συρία

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά του πως επίθεση δεν έγινε στο έδαφος της Ιορδανίας αλλά πιθανόν σε στρατιωτική βάση στη Συρία.

«Η επίθεση που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις δεν έγινε στην Ιορδανία. Είχε στόχο τη βάση Αλ-Τανφ στη Συρία», μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ, δήλωσε ο Mουχάναντ αλ Μπουμπαϊντίν, υπουργός Επικοινωνιών, μιλώντας στην ιορδανική κρατική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης είπε ότι οι μαχητές στόχευσαν μια άλλη βάση, έξω από το έδαφος της Ιορδανίας.

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει στην Ιορδανία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, και πρόσφατα έστειλε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πηγές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν είναι σαφές ποια ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν μπορεί να έκανε την επίθεση. Ωστόσο αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν θεωρούν πως οι δυνάμεις του ιρανικού στρατού εκτόξευσαν οι ίδιες το μονόδρομο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η Ιορδανία έκανε τελικώς λόγο ιγα «τρομοκρατική επίθεση», τονίζοντας πως συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT