Παράθυρο συμβιβασμού ανοίγει η Ουγγαρία προ των ευρωπαϊκών απειλών

Παράθυρο συμβιβασμού ανοίγει η Ουγγαρία προ των ευρωπαϊκών απειλών

Συμβιβαστική πρόταση από τη Βουδαπέστης αναφορικά με το βέτο Ορμπαν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο συμβιβασμού μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών αναφορικά με το βέτο της Ουγγαρίας στην ενίσχυση της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καταθέσει από το Σάββατο ουγγρικής κυβέρνησης, αναφέρουν κορυφαία στελέχη της.

Η διαλλακτικότερη στάση της Βουδαπέστης φαίνεται να οφείλεται στην πρόθεση της Ε.Ε. να μπλοκάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ουγγαρία αν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δεν άρει το βέτο του.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα δήλωσε ότι η Βουδαπέστη έχει στείλει σχέδιο συμβιβασμού στις Βρυξέλλες σύμφωνα με το οποία η Ουγγαρία φέρεται πλέον να είναι ανοικτή στη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την ενίσχυση του Κιέβου με 50 δισ. Ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Βουδαπέστη θα επιτρέψει τη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού υπό τον όρον να μπορεί αργότερα να αποσύρει τη στήριξή της στη σχετική απόφαση, βάσει ειδικής ρήτρας που θα περιληφθεί σε αυτήν.

Παρά τη θέση αυτή, σημειώνει τη Δευτέρα σε ανάρτησή του ο στενός συνεργάτης του Βίκτορ Ορμπαν, Μπάλας Ορμπαν (δεν είναι συγγενείς) ότι οι Βρυξέλλες επιδίδονται σε εκβιασμό της Ουγγαρίας.

«Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν εκβιασμό κατά της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει πρόταση συμβιβασμού», αναφέρει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Μπάλας Ορμπαν.

Οι Βρυξέλλες έχουν σχεδιάσει στρατηγική για να στοχοθετήσουν τις αδυναμίες της Ουγγαρίας, το νόμισμά της και να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα με στόχο να πλήξουν «εργασία και ανάπτυξη», αν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το βέτο της για παροχή βοήθειας στο Κίεβο, ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι έγγραφο που έχουν συντάξει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Διαβόητος για τις πολιτικές του αντιπαραθέσεις με την ΕΕ στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Βίκτορ Ορμπαν έχει αναχθεί σε έντονο επικριτή της στήριξης του μπλοκ προς την Ουκρανία, ενώ επαίρεται για την ενίσχυση των δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή των FT, σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την 1η Φεβρουαρίου, άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως ότι ενόψει της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού (…) δεν μπορούν να φανταστούν» πως θα δοθούν στη Βουδαπέστη ευρωπαϊκοί πόροι.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή