Ιράν – Πακιστάν: Εξομάλυνση σχέσεων μετά τις εκατέρωθεν επιθέσεις

Ιράν – Πακιστάν: Εξομάλυνση σχέσεων μετά τις εκατέρωθεν επιθέσεις

Το Πακιστάν και το Ιράν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι σέβονται ο ένας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πακιστάν και το Ιράν δήλωσαν τη Δευτέρα ότι σέβονται ο ένας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου και αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, εντείνοντας τις προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τους δεσμούς μετά τις επιδρομές με πυραύλους αυτόν τον μήνα κατά στόχων ανταρτών, όπως ανέφεραν.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Ισλαμαμπάντ, ο Πακιστανός υπουργός Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι τόνισε ότι οι στενές σχέσεις του Πακιστάν με το Ιράν συνιστούν σημαντική πηγή σταθερότητας στην περιοχή και πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό η Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την απειλή της τρομοκρατίας, πράγμα που για το μεν Πακιστάν αφορά το αποσχιστικό κίνημα του Μπαλοτσιστάν (επαρχίας την οποία μοιράζονται Ιράν και Πακιστάν), που έχει έρεισμα εντός του Ιράν, για το δε Ιράν αφορά τους αντικαθεστωτικούς πυρήνες που έχουν έδρα στο δυτικό Πακιστάν.

Οι δύο υπουργοί, είπε ο κ. Τζιλάνι, συμφώνησαν να καταπολεμηθεί αυτό που αποκαλούν τρομοκρατία στις αντίστοιχες περιοχές καθεμιάς από τις δύο χώρες, κατευνάζοντας έτσι η μία τις ανησυχίες της άλλης.

Συμφωνήθηκε ακόμη η οικονομική ενίσχυση των περιοχών εκατέρωθεν των συνόρων του Ιράν με το Πακιστάν.

Κατά τον κ. Τζιλάνι, ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι κρίσιμος για τη συνεργασία του Πακιστάν με το Ιράν. Ομοίως ο Ιρανός ομόλογός του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, επισήμανε πως μεταξύ των δύο μουσουλμανικών χωρών δεν υπήρξαν ποτέ εδαφικές διαφορές ή πόλεμοι.

Κατά τον Ιρανό υπουργό μάλιστα τους «τρομοκράτες» στις δύο χώρες υποστηρίζουν τρίτα κράτη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πακιστάν και ο πρόεδρος του Ιράν, πράγμα που θα σφραγίσει τη συνεργασία των δύο γειτόνων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή