Χαμάς: Μόνο αν λήξει ο πόλεμος θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Χαμάς: Μόνο αν λήξει ο πόλεμος θα απελευθερωθούν οι όμηροι

Η Χαμάς επανέλαβε τη θέση της για τους ομήρους μετά τη συνάντηση αξιωματούχων του Ισραήλ με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς επανέλαβε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα απαιτούσε εγγυημένη λήξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της μετά τη συνάντηση του Ισραήλ με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

«Η επιτυχία της συνάντησης στο Παρίσι εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσει το Ισραήλ να τερματίσει τη συνολική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν, με την εκπλήρωση αυτού του όρου, η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους ή κάποιους από τους 132 ομήρους που σύμφωνα με το Ισραήλ παραμένουν στη Γάζα.

Η Χαμάς είχε γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι πλήρης απελευθέρωση θα απαιτούσε από το Ισραήλ να απελευθερώσει τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται για λόγους ασφαλείας στις φυλακές του.

Εγκριση από Κατάρ, Αίγυπτο και ΗΠΑ

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες για τη διαμεσολάβηση, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι για να υπογράψει η Χαμάς συμφωνία σε συνέχεια της εκεχειρίας του Νοεμβρίου, κατά την οποία απελευθέρωσε δεκάδες ομήρους, θέλει το Ισραήλ να συμφωνήσει να τερματίσει την επίθεση και να αποχωρήσει από τη Γάζα, αν και η εφαρμογή της δεν θα ήταν απαραίτητα άμεση.

Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Οι χώρες αυτές έστειλαν κορυφαίους αντιπροσώπους τους προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα με ανώτερα στελέχη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών την Κυριακή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή