Η Δανία στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά για να συνδράμει την επιχείρηση υπό τις ΗΠΑ

Η Δανία στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά για να συνδράμει την επιχείρηση υπό τις ΗΠΑ

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των πλοίων τους από τον Δεκέμβριο, στέλνοντας εκατοντάδες από αυτά γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι.

Το ταξίδι γύρω από την Αφρική διαρκεί δέκα έως 14 ημέρες περισσότερο και είναι πιο δαπανηρό συγκριτικά με το πέρασμα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ.

«Αναλάβαμε την ευθύνη»

«Κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο και εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να συμβάλουμε», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, σε δηλώσεις του επί της φρεγάτας «Ivar Huitfeldt» πριν αυτή αναχωρήσει από τη ναυτική βάση Korsor.

Οι επιθέσεις των Χούθι στοχεύουν διαδρομή που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης και λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας οδός που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Η Δανία, έδρα της ναυτιλιακής εταιρείας Maersk, στέλνει τη φρεγάτα της στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα υπό τις ΗΠΑ με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή του πολεμικού πλοίου στην περιοχή με ψήφισμά του στις 6 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας τη χώρας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή