Ουγγαρία κατά Ε.Ε.: «Δεν θα ενδώσουμε στον εκβιασμό» για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Ουγγαρία κατά Ε.Ε.: «Δεν θα ενδώσουμε στον εκβιασμό» για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Οι Βρυξέλλες εξέτασαν τρόπους για να σαμποτάρουν την ουγγρική οικονομία, εάν η Βουδαπέστη δεν άρει το βέτο της απέναντι στο πλάνο χρηματοδότησης του Κιέβου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «εκβιασμό» εκ μέρους της Ε.Ε. κάνει λόγο η Βουδαπέστη, αναφερόμενη στην πρόταση των Βρυξελλών για υπονόμευση της ουγγρικής οικονομίας της εάν δεν υποχωρήσει στις πιέσεις για να εγκρίνει το πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times, οι Βρυξέλλες εξέτασαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την οικονομία της Ουγγαρίας, εάν δεν άρει το βέτο της απέναντι στο πλάνο χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Το ουγγρικό νόμισμα σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,7%, με την ισοτιμία να είναι 389 φιορίνια ανά ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στις συναλλαγές το πρωί της Δευτέρας κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,35%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

«Η Ουγγαρία δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό», δήλωσε χθες το βράδυ στην πλατφόρμα «Χ» ο Ούγγρος υπουργός για ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. Γιάνος Μπόκα. «Το έγγραφο που συντάχθηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών απλώς επιβεβαιώνει αυτό που λέει η ουγγρική κυβέρνηση εδώ και καιρό: η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. χρησιμοποιείται [ως μέσο] πολιτικού εκβιασμού».

«Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν εκβιασμό κατά της Ουγγαρίας σαν να μην υπάρχει αύριο, παρά το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει πρόταση συμβιβασμού», ανέφερε από την πλευρά του σε σημερινή ανάρτηση ο Μπάλας Ορμπαν, στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, αλλά όχι και συγγενικό του πρόσωπο παρά τη συνωνυμία.

Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Πέμπτη προκειμένου να συζητήσουν ένα σχέδιο για αξιοποίηση του προϋπολογισμού του μπλοκ για την παροχή κρίσιμης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε επειδή ο Ορμπαν άσκησε βέτο στο πακέτο βοήθειας στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Τη στιγμή που και η αμερικανική βοήθεια έχει «μπλοκάρει» στο Κογκρέσο, η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση και χρειάζεται επειγόντως ευρωπαϊκή στήριξη.

Τι αναφέρει η πρόταση της Ε.Ε.

Η πρόταση των Βρυξελλών καθορίζει τρόπους εκμετάλλευσης των οικονομικών αδυναμιών της Ουγγαρίας, επισημαίνοντας τον υψηλό πληθωρισμό και το υψηλό κόστος χρέους της. Το σχέδιο θα βασίζεται στις δεσμεύσεις των υπόλοιπων ηγετών της Ε.Ε. να παγώσουν όλη τη χρηματοδότηση προς τη Βουδαπέστη σε περίπτωση βέτο του Ορμπάν, πυροδοτώντας πιθανή μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα.

Δύο διπλωμάτες του μπλοκ είπαν στους FT ότι δεν είναι πεπεισμένοι ότι όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο Ωστόσο, είπαν ότι η πρόταση υπογράμμισε το βάθος της οργής για την άρνηση του Ορμπαν να βοηθήσει την Ουκρανία, μια υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, και το ναδίρ της σχέσης με τις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή