Γερμανία: Κάλεσμα για απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς την Παρασκευή

Γερμανία: Κάλεσμα για απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς την Παρασκευή

Η απεργία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας εκτός της Βαυαρίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συνδικάτο Verdi της Γερμανίας απηύθυνε κάλεσμα για απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς την Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου οι μηχανοδηγοί τερμάτισαν τη δική τους πολυήμερη απεργία στους σιδηροδρόμους.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας εκτός της Βαυαρίας την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, δήλωσε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια πρόεδρος του Verdi, Κριστίν Μπέχλε.

«Ηρθε η ώρα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους εργοδότες», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στις αποτυχημένες μισθολογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι σε 132 τοπικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται λεωφορεία, τραμ και μετρό αναμένεται να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. 

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και η αύξηση του δικαιώματος των διακοπών.

«Eχουμε δραματική έλλειψη εργατικού δυναμικού στις δημόσιες συγκοινωνίες και απίστευτη πίεση στους εργαζόμενους. Λεωφορεία και τρένα ακυρώνονται καθημερινά σε όλες τις ζώνες επειδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό», ανέφερε η Μπέχλε.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από πέντε ημέρες απεργίας, το συνδικάτο των μηχανοδηγών συμφώνησε να σταματήσει την απεργία, που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων η πενθήμερη απεργία κόστισε ήδη περίπου μισό δισεκατομμύριο συνολικά στη γερμανική οικονομία.

Με πληροφορίες από Reuters, DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή