Μυστική συνάντηση Αράβων στο Ριάντ για το μέλλον της Γάζας

Μυστική συνάντηση Αράβων στο Ριάντ για το μέλλον της Γάζας

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν μυστικά στο Ριάντ πριν από περίπου 10 ημέρες, με σκοπό να συντονίσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aραβες αξιωματούχοι είχαν μυστική συνάντηση πριν από περίπου δέκα ημέρες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας με θέμα όσα μπορεί να ακολουθήσουν στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τον εν εξελίξει πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγές με γνώση των εξελίξεων, ανώτεροι αξιωματούχοι των κλάδων εθνικής ασφάλειας από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή συναντήθηκαν μυστικά στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας πριν από περίπου 10 ημέρες, με σκοπό να συντονίσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και να συζητήσουν τρόπους συμμετοχής μιας «αναζωογονημένης» Παλαιστινιακής Αρχής στην εκεί διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο δημοσίευμα, Σαουδική Αραβία και Παλαιστινιακή Αρχή έχουν μάλιστα ενισχύσει τους τελευταίους μήνες τον μεταξύ τους συντονισμό, ενώ Σαουδάραβες, Αιγύπτιοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι καλούν από την πλευρά τους την Παλαιστινιακή Αρχή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αναζωογονηθεί, πράγμα απαραίτητο εάν θέλει να αναλάβει μεταπολεμικά τη διοίκηση της Γάζας.   

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, Μουσαέντ μπιν Μοχάμεντ αλ-Αϊμπάν, λέγεται πως ήταν ο οικοδεσπότης της μυστικής συνάντησης στο Ριάντ στην οποία συμμετείχαν και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών από την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.  

Οπως αναφέρει μάλιστα ο ιστοχώρος Axios, για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στο Ριάντ ενημερώθηκαν εκ των υστέρων αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να δήλωσε, στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, ότι το σουνιτικό βασίλειο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ, την οποία όμως συνδέει με τη μελλοντική δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Με πληροφορίες από Axios

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή