ΗΠΑ: Το Τέξας κήρυξε «πόλεμο» στην κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Το Τέξας κήρυξε «πόλεμο» στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Με φόντο τις μεταναστευτικές ροές που γιγαντώθηκαν, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες επιχειρούν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των συνόρων ερχόμενοι έτσι σε σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα σύνορα θα μπορούσαν να κοστίσουν στον Μπάιντεν τις εκλογές», γράφει σε ανάλυσή του τo περιοδικό the Economist: Οχι τα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, όπου έπεσαν νεκροί από εχθρικά πυρά στις 28 Ιανουαρίου τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό…

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης (Harvard CAPS-Harris poll) που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί παρουσιάζονται να ανησυχούν πια πιο πολύ για το μεταναστευτικό από ό,τι για τον πληθωρισμό. Για το 35% των ερωτηθέντων το μεταναστευτικό ξεχωρίζει πια ως η κορυφαία από τις ανησυχίες, ενώ το 32% αξιολογεί ως κορυφαίο ζήτημα τον πληθωρισμό. Συγκριτικά ωστόσο, στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου, το μεταναστευτικό αποτελούσε κορυφαίο ζήτημα για το 28% των ερωτηθέντων και ο πληθωρισμός για το 33%.

«Η στροφή προς το ζήτημα της μετανάστευσης αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο εκλαμβάνει την πολιτική των συνόρων ως βασικό ζήτημα την ώρα που ο πληθωρισμός μειώνεται. Και τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν ωστόσο την αιχμή του δόρατος στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών κατά του προέδρου Μπάιντεν ο οποίος κυνηγά μεν την επανεκλογή αντιμετωπίζοντας όμως επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά έγκρισης του προεδρικού έργου», σχολιάζει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος the Hill.

Αριθμοί-ρεκόρ 

«Αριθμοί-ρεκόρ μεταναστών διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ, χωρίς να πτοούνται από τα συρματοπλέγματα του Τέξας και τις πολιτικές του Μπάιντεν», ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο CBS News προ εβδομάδων, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε μόλις ένα πενθήμερο στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου σχεδόν 50.000 μετανάστες μπήκαν στις ΗΠΑ παράνομα, χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 1.500 μετανάστες που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο ταξίδι ημερησίως αλλά νόμιμα.

«Το επίπεδο-ρεκόρ των μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων εξαντλεί ομοσπονδιακούς και τοπικούς πόρους και παράλληλα βάζει τους Δημοκρατικούς σε θέση άμυνας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024», σημείωνε στο σχετικό δημοσίευμα το CBS.

«Αφού η μετανάστευση μειώθηκε κατά το δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας και έπειτα υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα κατά την περίοδο της πανδημίας, ο αριθμός των μεταναστών πέρυσι (σ.σ. 2022) ανήλθε σε σχεδόν 1 εκατ. άτομα και φέτος (σ.σ. 2023) σε 1,1 εκατ.», έγραφε σε άρθρο του το Associated Press τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόμενο όμως στους νόμιμους μετανάστες που ήταν στις ΗΠΑ πέρυσι περισσότεροι από όσο κάθε άλλη μεμονωμένη χρονιά μετά το 2001.

Το πλήθος των παράνομων διελεύσεων ωστόσο, ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (U.S. Customs and Border Protection), «ομοσπονδιακοί πράκτορες ήρθαν αντιμέτωποι με περίπου 2,5 εκατομμύρια μετανάστες στα νότια σύνορα το 2023», σημείωνε στον ιστοχώρο του τον Δεκέμβριο το αμερικανικό National Public Radio (NPR), υπογραμμίζοντας ότι «αριθμός-ρεκόρ ανθρώπων έφτασε στα νότια σύνορα των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο».

Μαζί με τους αριθμούς των μεταναστών που αυξήθηκαν, αυξάνεται ωστόσο και η προεκλογική ένταση στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, όχι μόνο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αλλά και μεταξύ μεμονωμένων Πολιτειών και Λευκού Οίκου.

Δικαστικές «μάχες», συρματοπλέγματα και απελάσεις 

Το Τέξας είναι, για παράδειγμα, μια Πολιτεία με την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι στα δικαστήρια, όχι για μία αλλά για συνολικά τρεις υποθέσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο των συνόρων και τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών (Department of Homeland Security v. Texas –  United States v. Abbott –  United States v. Texas).

Ο 66χρονος Ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Αμποτ, κυβερνήτης του Τέξας από το 2015, έχει βαλθεί να πάρει από τις ομοσπονδιακές Αρχές τον έλεγχο των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι τα σύνορα της Πολιτείας του.

ΗΠΑ: Το Τέξας κήρυξε «πόλεμο» στην κυβέρνηση Μπάιντεν-1
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ. (AP Photo/Eric Gay)

Οι Αρχές της Πολιτείας του Τέξας έχουν, σε αυτό το πλαίσιο, απλώσει συρματοπλέγματα σε σημεία δικής τους επιλογής κοντά στα σύνορα, παρεμποδίζοντας όμως έτσι τις κινήσεις των αμερικανικών ομοσπονδιακών δυνάμεων. Επιπλέον, θέλουν τα πολιτειακά δικαστήρια του Τέξας να μπορούν να εκδίδουν δικές τους διαταγές απέλασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν του την κόντρα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμποτ έχει παράλληλα και ουκ ολίγους υποστηρικτές προερχόμενους από άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Είκοσι πέντε Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες Πολιτειών συνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία υπερασπίζονται «το συνταγματικό δικαίωμα που έχει το Τέξας στην αυτοάμυνα» όπως διαμηνύουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ωστόσο, με απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα (με οριακή όμως πλειοψηφία 5-4), δικαίωσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέποντας στις ομοσπονδιακές Αρχές να κόψουν τα συρματοπλέγματα που είχε απλώσει χωρίς την έγκρισή τους η κυβέρνηση του Τέξας.

«Αν και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Department of Homeland Security v. Texas ήταν μια νίκη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ήταν επίσης και μια δυσοίωνη ένδειξη ότι πολλοί από τους δικαστές επιθυμούν να μετατοπίσουν την εξουσία μακριά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προς την πλευρά κρατικών αξιωματούχων όπως είναι ο Αμποτ», σχολιάζει ο Ιαν Μίλχαϊζερ σε άρθρο του στον ιστοχώρο Vox.

Με πληροφορίες από Economist, Vox, CBS, NPR, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή