James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες σπειροειδών γαλαξιών

James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες σπειροειδών γαλαξιών

Το διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια 19 σπειροειδείς γαλαξίες, προσφέροντας νέα στοιχεία για τον σχηματισμό αστέρων καθώς και για τη γαλαξιακή δομή και εξέλιξη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο κατέγραψε με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια 19 σπειροειδείς γαλαξίες, προσφέροντας νέα στοιχεία για τον σχηματισμό αστέρων καθώς και για τη γαλαξιακή δομή και εξέλιξη.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από μια ομάδα επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS).

Ο πιο κοντινός από τους 19 γαλαξίες ονομάζεται NGC5068 και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ενώ ο πιο απομακρυσμένος είναι ο NGC1365, σε απόσταση περίπου 60 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Οι νέες εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν περίπου 100.000 αστρικά σμήνη και εκατομμύρια ή ίσως δισεκατομμύρια μεμονωμένα αστέρια.

«Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά, καθώς προσφέρουν μια νέα οπτική για την πρώιμη φάση σχηματισμού των άστρων», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αστρονόμος Τόμας Ουίλιαμς, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

«Οι εικόνες δεν είναι μόνο αισθητικά εντυπωσιακές, αφηγούνται επίσης μια ιστορία για τον κύκλο σχηματισμού των άστρων», ανέφερε από την πλευρά της η αστρονόμος Τζάνις Λι του Space Telescope Science Institute στη Βαλτιμόρη.

«Η διαδικασία σχηματισμού των άστρων γίνεται προσιτή, ακόμη και για το ευρύ κοινό, γεγονός που καθιστά τις εικόνες συναρπαστικές σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε το 2021 και άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2022, αναδιαμορφώνοντας την κατανόησή μας για το πρώιμο σύμπαν.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες σπειροειδών γαλαξιών-1
Reuters

James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες σπειροειδών γαλαξιών-2
Reuters

James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες σπειροειδών γαλαξιών-3
Reuters

James Webb: Εντυπωσιακές εικόνες σπειροειδών γαλαξιών-4
Reuters

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή