Αγρότες: Επί τάπητος τα πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης

Αγρότες: Επί τάπητος τα πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης

Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσουν για τους αγρότες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υπό την «πολιορκία» του Παρισιού από μπλόκα αγροτών σε όλες τις βασικές αρτηρίες εισόδου και εξόδου της γαλλικής πρωτεύουσας και την πίεση των κινητοποιήσεών τους σε σχεδόν όλη την επικράτεια, η κυβέρνηση Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι προχωρεί αύριο σε νέα, επιπρόσθετα μέτρα στήριξής τους. Η έκτακτη κυβερνητική διάσκεψη, που προηγήθηκε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία και άλλα μέτρα, πέραν δηλαδή όσων είχαν υιοθετηθεί την περασμένη Παρασκευή, όταν αποφασίστηκε να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο ντίζελ για γεωργική χρήση. Η πολιτική πίεση που δέχεται το Παρίσι –ενόψει και των ευρωεκλογών– αφορά φυσικά και τις Βρυξέλλες και ενώ διεξάγονται αγροτικές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο, μετά τις αντίστοιχες σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία με παρόμοια αιτήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ξεχωριστή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα θα είναι η στήριξη της αγροτικής βιομηχανίας και η αναθεώρηση πανευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των γεωργών. Η ανακοίνωση του Ελιζέ προσέθετε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα επικεντρωθεί και στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και κάποιων χωρών της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), στους κανονισμούς χρήσης ανεκμετάλλευτων εκτάσεων γης (βάσει της «Πράσινης Συμφωνίας») αλλά και στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Ενωση.

Επί της ουσίας, η «βεντάλια» των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Γάλλος πρόεδρος με την πρόεδρο της Κομισιόν αφορά τα κοινά αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, την ημέρα μάλιστα που Βέλγοι αγρότες έχουν δώσει εκ νέου «ραντεβού» στο κέντρο των Βρυξελλών. Οι κινητοποιήσεις –που συνεχίστηκαν και χθες με μπλόκα σε βασικές αρτηρίες που οδηγούσαν στη βελγική πρωτεύουσα– αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο ενός αυξανόμενου κύματος οργής και κινητοποιήσεων κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη.

Αφορμή στάθηκε η σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για το αγροτικό ντίζελ αλλά και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι κυρίως από τις πολιτικές της Ε.Ε. Αλλωστε, οι γεωργοί αντιμετώπιζαν ανέκαθεν με καχυποψία τα μέτρα της Ε.Ε για αναδιαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ύψους 55 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμη. Το 70% των κονδυλίων δαπανώνται σε άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς ως «δίχτυ ασφαλείας».

Στο Βέλγιο, με το σύνθημα «πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ» (trop is te veel) και υπό την καθοδήγηση της συνομοσπονδίας τους (FWA) οι αγρότες ζητούν αξιοπρεπές εισόδημα, καθώς αντιμετωπίζουν –όπως και συνάδελφοί τους σε όλη την Ευρώπη– αυξημένο κόστος παραγωγής και μείωση των τιμών των προϊόντων τους. Οπως αναφέρουν, η κατάσταση πια δεν είναι οικονομικά βιώσιμη και κυρίως αποθαρρύνει τους νέους από το να ενδιαφερθούν για το επάγγελμα. Ζητούν μέτρα που θα επιτρέψουν στον τομέα να γίνει «πραγματικά βιώσιμος οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά», αλλά αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ βάσει του πληθωρισμού.

Ενόψει των ευρωεκλογών, η Ε.Ε. δείχνει αυξημένη προσοχή στα αιτήματα των αγροτών, καθώς υπάρχει ανησυχία να εκμεταλλευθούν τη δυσαρέσκειά τους ακροδεξιά κόμματα. Εγκαινιάζοντας τον «στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή ότι «υπάρχει αυξανόμενη διαίρεση και πόλωση». «Φυσικά σας αξίζει μια δίκαιη αμοιβή. Στόχος είναι να στηρίξουμε τον βιοπορισμό σας και συγχρόνως να εγγυηθούμε την ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια», είπε. Ο λόγος της εμπεριείχε στοιχεία αυτοκριτικής αλλά και ασάφεια, ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή