Ευρωεκλογές: Στις γερμανικές κάλπες κόμμα του Ερντογάν – Αντιδράσεις

Ευρωεκλογές: Στις γερμανικές κάλπες κόμμα του Ερντογάν – Αντιδράσεις

Ανησυχία προκαλεί η απόφαση υποστηρικτών του Ερντογάν στη Γερμανία να ιδρύσουν κόμμα και να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα συμμετάσχει –έμμεσα– και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χάρη σε νέο κόμμα που ιδρύουν οπαδοί του, Γερμανοί υπήκοοι τουρκικής καταγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Το κόμμα των οπαδών του Ερντογάν και του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ θα ονομαστεί DAVA (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυπολιτισμικότητα και την Αφύπνιση). Το κόμμα έχει ήδη γνωστοποιήσει τους τέσσερις κύριους υποψηφίους του. Πρόκειται για τον γιατρό από το Αμβούργο Μουσταφά Γιολντάς, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών οπαδός της Χαμάς και των συγγενικών της οργανώσεων, και τον επίσης γιατρό Αλί Ισάν Ουνλού από την Κάτω Σαξονία, μέλος της τοπικής οργάνωσης DITIB – που φέρεται να ελέγχεται από το τουρκικό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων. Από τη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία το νέο κόμμα έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό του τον δικηγόρο Φατίχ Ζινγκάλ, πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το οποίο εγκατέλειψε για να αναλάβει την προώθηση του τουρκικού ΑΚΡ στην Ευρώπη. Τέλος, στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχει και ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ταϊφίκ Εστσάν, προαλειφόμενος για ηγέτης του νέου κομματικού σχήματος.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό μανιφέστο του DAVA, το οποίο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, το κόμμα απαιτεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αλλοδαπών κατοίκων της Γερμανίας, αλλά και των Γερμανών μεταναστευτικής καταγωγής. «Κατά τη διάρκεια αναζήτησης διαμερίσματος προς ενοικίαση, αλλά και σε πάμπολλες καθημερινές καταστάσεις, όπως η επικοινωνία με τις Αρχές, όσοι έχουν καταγωγή από το εξωτερικό νιώθουν ότι δεν είναι αποδεκτοί ως ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής κοινωνίας», αναφέρει το νέο κόμμα στο μανιφέστο του, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα της Bild.

Θα ονομαστεί DAVA (Δημοκρατική Συμμαχία για την Πολυπολιτισμικότητα και την Αφύπνιση) – Στόχος η εξάπλωση επιρροής του Τούρκου προέδρου.

Το κόμμα δεσμεύεται επίσης να καταπολεμήσει την παιδική φτώχεια και τα προβλήματα των ηλικιωμένων, ζητώντας την ενίσχυση των κρατικών παροχών, ενώ καλεί «σε ρεαλιστική και όχι ιδεολογική μεταναστευτική πολιτική». Πρώτος αντέδρασε στην ανακοίνωση μελλοντικής ίδρυσης του κόμματος ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και μέλος των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ. Σε σχόλιό του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός έγραψε: «Ενα κλωνοποιημένο δημιούργημα του Ερντογάν ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν σ’ αυτή τη χώρα».

Από τη μεριά των Σοσιαλδημοκρατών, η αντιπρόεδρος του SPD Σάσκια Εσκεν είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Welt TV: «Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στους συμπολίτες μας τουρκικής καταγωγής να συνειδητοποιήσουν ότι η Γερμανία είναι ενωμένη, ότι είμαστε ένας λαός και ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τέτοιες πολιτικές δυνάμεις να εγκατασταθούν εδώ. Κάτι τέτοιο θα τροφοδοτήσει τα ακροδεξιά δίκτυα που ζητούν την απέλαση των μεταναστών».

Ο Γενς Σπαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών του CSU, προειδοποίησε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός ακόμη ακροδεξιού κόμματος στη χώρα μας». Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του CDU, Κριστόφ ντε Βρις, είπε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει επ’ ουδενί να αντιμετωπίσει με ελαφρότητα την ίδρυση τέτοιου κόμματος. Είναι αναγκαίο οι υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθήσουν από πολύ κοντά κάθε δραστηριότητα του κόμματος και τους δεσμούς που διατηρεί με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να παρέμβει εάν η Αγκυρα ασκεί άμεση επιρροή πάνω στους μηχανισμούς του».

Οι λίστες για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου. Το άρθρο της Bild υπογραμμίζει ότι η απουσία ορίου 5% για την Ευρωβουλή, όπως ισχύει για την εκλογή υποψηφίων στις ομοσπονδιακές εκλογές και η ύπαρξη 2,5 εκατ. μουσουλμάνων ψηφοφόρων στη Γερμανία, σημαίνει ότι το DAVA έχει σημαντικές πιθανότητες ανάδειξης εκπροσώπων του στο Στρασβούργο. Ο αριθμός μουσουλμάνων ψηφοφόρων αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας ιθαγένειας τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή