Φινλανδία: Ο κεντροδεξιός Στουμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει β’ γύρου

Φινλανδία: Ο κεντροδεξιός Στουμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει β’ γύρου

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία είναι προγραμματισμένες για τις 11 Φεβρουαρίου

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κεντροδεξιός Αλεξάντερ Στουμπ του Εθνικού Συνασπισμού προηγείται του Πέκα Χααβίστο των Πρασίνων ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Φεβρουαρίου, όπως έδειξε δημοσκόπηση της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας Helsingin Sanomat την Τρίτη.

Ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας θα ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της χώρας στον νέο της ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η χώρα εντάχθηκε στη δυτική αμυντική συμμαχία σε απάντηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη, αφότου ο Στουμπ ήρθε οριακά πρώτος, εξασφαλίζοντας ποσοστό 27,2% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, ακολουθούμενος από τον Χααβίστο, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 25,8%.

Στην ερώτηση ποιον από τους δύο υποψηφίους θα ψήφιζαν, το 57% των ερωτηθέντων επέλεξαν τον Στουμπ, ενώ το 43% δήλωσαν ότι η ψήφος τους θα πήγαινε στον Χααβίστο, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Verian για λογαριασμό της Helsingin Sanomat.

«Μετριοπαθής» και φιλοευρωπαίος

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ηγείται της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη αρχιστράτηγου των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων.

Ο 55χρονος Στουμπ, φιλοευρωπαίος πρώην πρωθυπουργός, περιέγραψε τον εαυτό του ως «μετριοπαθή» σε συνέντευξή του στο Reuters πριν από τις εκλογές.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή