Η γρίπη των πτηνών απειλεί τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής

Η γρίπη των πτηνών απειλεί τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής

Προηγούμενα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική, τη Χιλή και την Αργεντινή έδειξαν ότι οι πιγκουίνοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ασθένεια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ένας βασιλικός πιγκουίνος στην Ανταρκτική φέρεται να πέθανε από τη γρίπη των πτηνών. Πρόκειται για μόλυνση με την παραλλαγή H5N1 η οποία θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.

Οι επιστήμονες έχουν το προηγούμενο διάστημα σημάνει συναγερμό για «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής», εάν η γρίπη των πτηνών φτάσει σε απομακρυσμένους πληθυσμούς πιγκουίνων της Ανταρκτικής. Οι πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες αυτή την περίοδο καθώς βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ασθένεια θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρες αποικίες αν συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Οι βασιλικοί πιγκουίνοι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιγκουίνος στον κόσμο, με ύψος περίπου 1,5 μέτρο. Το ύποπτο περιστατικό θανάτου καταγράφηκε στο νησί της Νότιας Τζόρτζια στην περιοχή της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Επιστημονική Επιτροπή Ανταρκτικής Ερευνας (Scar). Ενας πιγκουίνος γκεντού φέρεται επίσης να πέθανε από H5N1 στο ίδιο νησί. 

Στο μεταξύ, τουλάχιστον ένας πιγκουίνος γεντού έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε από τον ιό H5N1 στα νησιά Φόκλαντ, 1.500 χιλιόμετρα δυτικά της Νότιας Τζόρτζια, με περισσότερους από 20 νεοσσούς είτε νεκρούς είτε με συμπτώματα της νόσου.

Σημειώνεται ότι προηγούμενα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική, τη Χιλή και την Αργεντινή έδειξαν ότι οι πιγκουίνοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ασθένεια. Από τότε που ο ιός έφτασε στη Νότια Αμερική, περισσότερα από 500.000 θαλασσοπούλια έχουν πεθάνει, με τους πιγκουίνους, τους πελεκάνους και τους μπούφους να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Η άφιξη αυτού του ιού Η5Ν1 στην Ανταρκτική προς το τέλος του περασμένου έτους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε για την άγρια ζωή σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα. Και ενώ είναι πολύ λυπηρό να ακούμε αναφορές για πιγκουίνους που πεθαίνουν (…) δυστυχώς, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη», δήλωσε ο Εντ Χάτσινσον, μοριακός ιολόγος στο Κέντρο Ερευνας Ιών του MRC-Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Η ασθένεια πλήττει επίσης τους πληθυσμούς της άγριας πανίδας στην Αρκτική. Τον Δεκέμβριο επιβεβαιώθηκε ότι για πρώτη φορά μια πολική αρκούδα πέθανε από τον ιό H5N1. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχουν πεθάνει περισσότερες αρκούδες, καθώς τείνουν να ζουν σε απομακρυσμένα μέρη με λίγους ανθρώπους και ως εκ τούτου οι θάνατοι δεν είναι εύκολο να καταγραφούν.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή